Solutia ideala pentru asigurarea unui grad de confort superior in locuinte, dar cu un consum minim de enegie, deci foarte economica, o reprezinta instalatiile moderne de incalzire. Fata de actualul sistem centralizat de distributie a caldurii si a apei calde menajere in apartamente, economiile de energie se cifreaza la 60-70%. Aceasta s-ar traduce prin note de plata a intretinerii reduse la un sfert din valoarea actuala, locatarii apartamentelor nemaifiind obligati sa suporte si pierderile RADET, cumulate cu cele din termocentrale.
In plus, cazanele prezinta siguranta deosebita in functionare, datorita nivelului ridicat de automatizare, si emisii reduse de oxizi de carbon si azot, in conditii de maxima eficienta. Contravaloarea exacta a cantitatilor de combustibili consumati s-ar putea plati individual sau cel mult la nivelul unei scari de bloc. Scumpirea gigacaloriei face ca amortizarea acestor instalatii moderne sa se faca in numai doi-trei ani.
Concentrarea asupra centralelor termice alimentate cu gaze naturale sau GPL se datoreaza cererii ridicate pentru acestea, in detrimentul celor ce consuma motorina. In functie de suprafata locuintei pe care dorim sa o incalzim, distingem doua categorii de centrale: murale, cu puteri cuprinse intre 14 si 28 kW, si stationare (de pardoseala), pentru puteri mai mari de 28 kW, de preferat in cazul caselor mai mari. Cazanele pot fi confectioante din otel sau fonta, iar alimentarea cu combustibil poate fi efectuata cu suprapresiune sau la presiune atmosferica.
Randamentul cazanelor variaza de la maximum 93% pentru cele cu ardere atmosferica, la 93-95%, in cazul folosirii camerelor inchise de ardere si a suprapresiunii de alimentare, si pana la 109% pentru cele ce utilizeaza si caldura rezultata din condesarea vaporilor rezultati din arderea gazelor. Randamentul supraunitar, desi pare o exagerare, este cat se poate de real. El rezulta din formula de calcul recomandata de Comunitatea Europeana, care se raporteaza la puterea calorica inferioara a gazului natural. Randamentul unui cazan cu condensarea vaporilor, raportat insa la puterea calorica superioara a gazului metan, este cuprins intre 95 si 99,1%. Randamentul maxim de 109% sau 99,1% (in functie de nivelul puterii calorice a gazului luat in calcul) se obtine in cazul temperaturilor de 50 °C la turul si 30 °C la returul agentului termic. In intervalul de temperaturi 60-40 °C, cazanul se comporta ca unul obisnuit, cu randament 95%, intrucat vaporii de apa nu condenseaza. De retinut ca acest tip de cazan nu necesita cos de fum si poate fi instalat in orice spatiu.
De regula, puterea unui cazan de incalzire se alege in functie de suprafata apartamentului, pentru fiecare metru patrat fiind necesari circa 10 W. Astfel, o minicentrala murala de 18 kW va acoperi integral necesarul de caldura pentru orice tip de apartament de bloc construit in Romania. In Marea Britanie, cota din vanzarile pe 1998 ale cazanelor in condensare s-a situat la 46% din totalul vanzarilor, cresterea fiind de 2,5% anual. Cazanul fiind considerat un produs ecologic, orice cumparator va primi din partea statului 200 de lire, cu titlul de subventie.
Automatizarea centralelor termice de ultima generatie permite pornirea acestora printr-un simplu apel telefonic. Astfel poate fi comandata incalzirea vilei de la munte cu cateva ore inainte ca persoana sa ajunga acolo. In functie de posibilitati, acestea mai pot reporni automat dupa o oprire accidentala a gazelor, se autoprotejeaza la inghet sau functioneaza dupa un program orar prestabilit. Modalitatea de preparare a apei calde menajere, prin incalzitoare instantanee sau cu acumulare, face ca eficienta acestora sa varieze intre 82%, pentru primul caz, si 95%, pentru cele cu acumulare.
Pentru o scara de bloc cu patru etaje, cu 15-20 apartamente, debransarea de la RADET si instalarea unei centrale termice proprii necesita o investitie de circa 500-600 dolari/ apartament. Economiile efectuate pot fi deduse din faptul ca iarna, timpul de functionare efectiva este de circa 8 ore din 24, in camere asigurandu-se o temperatura medie de 20-22 °C si apa calda nonstop.
Pe piata romaneasca se gasesc, de regula, produse germane si italiene. Singurul producator autohton este firma Omnitech Partners, care produce cazane in condensare sub licenta Keston.