În contextul exploziei preţurilor petrolului şi gazelor şi al cererii globale de materii prime şi energie în creştere, cărbunele a ieşit tot mai mult în faţă.
Băncile şi casele de brokeraj ridică puternic prognozele pentru preţul cărbunelui în 2008 şi 2009. Astfel, preţul cărbunelui pentru centrale energetice şi cel cocsificabil aproape că se va dubla sau chiar se va tripla. Aceste aprecieri puternice ale preţului într-un timp scurt pot surprinde. Totuşi, cărbunele, spre deosebire de petrol şi gaz, este disponibil în mai multe ţări şi este mult mai uşor de exploatat.
În cazul nivelurilor actuale de producţie, rezervele cunoscute de cărbune ar trebui să ajungă o perioadă de trei ori mai lungă decåt cele de petrol şi gaz. Totuşi, există motive solide pentru explozia preţurilor. O cerere neaşteptat de rapidă şi în creştere s-a suprapus peste o ofertă într-o apreciere lentă, redusă de blocaje şi erori surprinzătoare. Preţurile ridicate ale petrolului duc la conversii ale centralelor energetice către utilizarea cărbunelui. Proiectele uriaşe de infrastructură şi boomul economic din Asia şi America de Sud necesită atåt resurse energetice suplimentare, cåt şi cantităţi enorme de oţel – ceea ce determină creşterea cererii de cărbune cocsificabil.
În acelaşi timp, inundaţiile puternice din Australia şi China, precum şi lipsa de energie din Africa de Sud au dus la închiderea temporară a mai multor mine de cărbune.
În plus, în trecut, din cauza preţului scăzut, precum şi a considerentelor de climă şi mediu, s-a investit limitat în extinderea producţiei de cărbune. Exploatarea şi transportul necesită noi rute feroviare, porturi mai mari şi capacităţi navale suplimentare.
Toate acestea se pot realiza numai pe termen mai lung. În acest context, Raiffeisen Capital Management sesizează un sprijin puternic pentru tendinţa ascendentă a preţului la cărbune şi, astfel, un potenţial ridicat de cåştig pentru companiile carbonifere.
Trebuie remarcat faptul că piaţa de cărbune este fragmentată regional, deoarece transportul este foarte scump, fiind aproape imposibil fără capacităţi portuare sau feroviare corespunzătoare. În plus, se manifestă diverse intervenţii din partea statului, fapt ce necesită urmărirea particularizată a regiunilor şi companiilor.
De aceea, următorul raport se va ocupa mai detaliat de regiunile şi companiile cu mai multe şanse, companii care ar trebui să profite mai ales de cererea de cărbune din Asia.
«În cazul nivelurilor actuale de producţie, rezervele cunoscute de cărbune ar trebui să ajungă o perioadă de trei ori mai lungă decåt cele de petrol şi gaz.»
Gerhard Aigner, general manager Raiffeisen Capital Management, Viena