„La sfârșitul anului trecut a crescut vizibil interesul organismelor financiar – bancare pentru soluțiile de monitorizare a flotelor auto în vederea scăderii considerabile a costurilor cu vehiculele – atât cu combustibilul, cât și cu întreținerea”, spune Adrian Dinu, director general SAS Grup, liderul pieţei sistemelor de supraveghere a flotelor auto prin GPS. „Către finele anului 2011 am prezentat oferte și am demarat negocierile cu câteva societăți de leasing plus două mari bănci: dată fiind reprezentarea acestora la nivel național și dimensiunile flotelor auto, introducerea sistemelor de supraveghere prin GPS va contribui în mod considerabil la reducerea costurilor aferente cu minim 20%”.
Cu doi ani în urmă, în 2010, companiile multinaționale erau „clienții vedetă” ai soluțiilor de monitorizare auto prin GPS, devenind mai atente la alte categorii de cheltuieli, pe lângă cele cu personalul și cu chiriile. „Firmele care implementează soluțiile de monitorizare a vehiculelor constată că, în medie, dintre kilometrii parcurși de către angajații lor, doar 40% sunt realizați în interesul companiei și, în plus, mulți angajați creșteau artificial consumul de combustibil printr-un condus agresiv, care atenta și la siguranța în trafic”, arată Adrian Dinu.
Astfel, la un autoturism care realizează o medie de 2.000 km/ lună și care are un consum mediu normat de 7 litri/100 km, dacă este condus agresiv are un consum de până la 8,5 litri/100 km, fapt care înseamnă 30 litri de combustibil consumați în plus, adică aproximativ 41 Euro/ lună per mașină. „Achiziția serviciilor a monitorizare auto se poate face inclusiv în leasing (echipament plus abonament lunar), ceea ce presupune un cost lunar care pornește de la 7 euro/vehicul, astfel încât economia realizată doar dacă autovehiculul este condus normal, fără excese și fără agresivitate, este de 34 Euro/ luna/ auto “, spune directorul general SAS Grup. Dacă se adaugă și economiile realizate din renunțarea sau taxarea  kilometrilor în interes personal, realizarea la timp a lucrărilor de întreținere auto și creșterea eficienței de utilizare etc., atunci firmele, băncile, societățile de leasing și altele realizează o economie lunară de minim 50 Euro/lună/auto.

„Din februarie 2012, soluțiile de monitorizare auto vor deveni și mai performante în reducerea costurilor și mai ales a furturilor de combustibil, întrucât introducem dispozitive cu ultrasunete pentru citirea nivelului din rezervor. La camioane, de exemplu, sonda nativă (din fabricație) are adesea fluctuații care merg chiar până la 15 litri”, arată Adrian Dinu. Dispozitivul propus de către SAS Grup are o abatere de maxim 2 litri, nu presupune perforarea rezervorului și este integrat în soluția de supraveghere auto prin GPS.
Pe baza sondei de măsurare a combustibilului se pot obține consumurile și furturile/alimentările reale cu o precizie de +/- 2 litri, adică se elimină majoritatea pagubelor create de șoferii care obișnuiesc să fure combustibil din rezervoare. „Unul dintre clienții mari – cu o flotă de 250 de autovehicule de mic tonaj (până în 3,5 tone) și șapte TIR-uri de 20 tone – a constatat că peste 40% din consumul lunar total de carburanți provine doar de la cele șapte camioane mari, așa încât economiile se vor vedea imediat, din prima lună de la montarea sondelor pentru citirea nivelului din rezervor”, spune Adrian Dinu.  
La sfârșitul anului 2011, SAS Grup avea peste 15.000 de echipamente GPS active montate pe vehicule și peste 850 companii clienți, marcând astfel o creștere de 36% față de anul precedent. Firmele de distribuție și producție, companiile multinaționale cu zona de servicii pe care o acoperă și societățile de leasing au contribuit cel mai mult la creșterea înregistrată în domeniu.