Vești proaste pentru șoferi! Se anunță noi scumpiri de preț la pompă în România, odată cu începerea sezonului estival. Cât vor plăti românii pentru combustibil de la 1 iulie 2024?
Se anunță noi scumpiri de preț la pompă
Se anunță noi scumpiri de preț la pompă! În timpul sezonului estival, vom observa o nouă creștere a prețurilor la combustibil, odată cu majorarea accizelor. După creșterile repetate din ultima perioadă, pare că acum prețurile la stațiile de carburant se stabilizează.
De exemplu,
la cea mai accesibilă stație, benzina standard costă, acum, 7,21 lei pe litru. Motorina standard se ridică la 7,17 lei pe litru.
Acest lucru înseamnă că un plin de benzină, având în vedere un rezervor de 40 de litri, ajunge acum, 18 mai 2024, la aproape 288 de lei, cu aproximativ 20 de lei mai mult decât în ianuarie 2024.
În iulie 2024, prețurile vor crește din nou la benzină şi motorină
Din iulie 2024. se prevede o nouă creștere a prețurilor, odată cu o nouă majorare a accizelor la carburanți de către Guvernul României. Concret, se estimează că benzina și motorina vor crește cu 0,40 de bani pe litru.
Acest lucru înseamnă că, începând din iulie 2024, un plin de benzină va costa în jur de 305 lei, iar unul de motorină aproape 302 lei. Această proiecție este valabilă doar dacă tarifele la stațiile de carburant rămân constante în perioada următoare. În caz contrar, va trebui să alocăm și mai mulți bani pentru combustibil.
Există o creștere sigură a prețurilor care se așteaptă să aibă loc începând cu 1 iulie 2024. O mare necunoscută este decizia pe care o va lua OPEC-ul la începutul lui iunie 2024 în ceea ce privește menținerea sau reluarea treptată a reducerilor voluntare de producție deoarece este posibil ca acestea să fie readuse până la 5 milioane de barili pe zi, ceea ce ar putea duce la scăderea prețurilor.
Totuși, ar fi în interesul OPEC+ să reintroducă întreaga cantitate de producție suspendată. Estimarea Agenției Internaționale pentru Energie este că producția din afara OPEC ar putea crește cu aproximativ 1.000.000 de barili pe zi în acest an. Există posibilitatea să se facă față fără o decizie favorabilă din partea OPEC.
„Avem această creștere sigură, care ne așteaptă de la 1 iulie. Și aici avem o mare necunoscută și în special decizia pe care o va lua OPEC (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol-n.r.) la începutul lunii iunie, adică dacă menține acele reduceri voluntare sau readuce treptat și cât, pentru că ar putea să readucă până la 5 milioane de barili pe zi, iar asta ar putea să ducă prețurile în jos.
Dar nu cred că este în interesul OPEC+ să readucă toată această cantitate. Estimarea Agenției Internaționale pentru Energie este că producția din zona non-OPEC va suplimenta cam în jur de 1.000.000 de barili pe zi anul acesta. Deci s-ar putea chiar să ne descurcăm și fără o decizie favorabilă din zona OPEC-ului”, a precizat un expert în energie într-o intervenție TV.