Roșii cherry cu 30% mai scumpe decât anul trecut
Roșii cherry cu 30% mai scumpe decât anul trecut. Pentru o caserolă de 250 de grame, prețul este de aproximativ 15 lei. Totuși, va mai dura aproximativ două săptămâni până când le vom găsi în piețe.
În sere, însă, primele roșii cherry românești au început să se coacă.
„Au fost putin cam micute anul acesta. Au întârziat cu vreo 10,12 zile. Speram să avem o recoltă bună anul acesta”, a declarat Andrei Ianțoc – producător, potrivit Observator News.
Legumicultorii afirmă că primele semne sunt deja vizibile.
„Sunt cereri foarte mari, dar si calitatea ei este.. are un gust foarte bun, proaspata, este rosie, nu are chimicale. Nu stropim cu niciun fel de insecticid sau alte prostii de genul acesta”, a afirmat Ștefan Ianțoc – producător.
Peste 500.000 de caserole cu roșii cherry sunt deja pregătite pentru a ajunge în magazine. Astfel, roșiile românești vor ajunge direct pe rafturile supermarketurilor, însă va mai dura aproximativ două săptămâni până când le vom găsi și în piețele locale.
În prezent, la tarabe sunt disponibile roșii provenind din Spania sau Grecia. O caserolă de 250 de grame de roșii cherry românești costă inițial 10 lei la producător, dar ajunge să fie vândută în magazine la prețul de 15 lei.
„Caut sa fie cel putin Spania, Grecia am vazut ca mai avem, evit Turcia. Nu sunt sigură că sunt reglementate din punct de vedere al pesticidelor. O cutiuţă de roşii este cam 10,15 lei. Sunt mărişoare pentru perioada asta”, a spus un client.
Legumicultorii estimează că prețurile primelor roșii de grădină vor fi mai mari decât anul trecut, având în vedere că costurile de producție au crescut cu 50%. Astfel, un kilogram de roșii la tarabe ar putea ajunge la aproximativ 50 de lei.

Primii cartofi noi din România au apărut pe piață
De asemenea, fermierii din Dăbuleni, județul Dolj, au început să recolteze primii cartofi noi ai sezonului, cu două săptămâni mai devreme decât în anii anteriori.
În ciuda temperaturilor scăzute din ultimele săptămâni, producătorii au reușit să obțină o recoltă timpurie, dar costurile mari de producție s-au reflectat în prețul final.
Un kilogram de cartofi noi se vinde cu aproximativ 20 de lei, ceea ce înseamnă chiar și de aproape zece ori mai mult decât cartofii vechi aflați în prezent pe piață. Clienții consideră prețul ridicat, însă recunosc munca și investițiile fermierilor.
„Cam mare, dar pentru munca pe care o depun, şi efortul şi totul. Nu ştiu dacă merită, mi se pare totuşi o sumă mare”, spun oamenii.
Fermierii spun că deși producția este mulțumitoare, temperaturile scăzute i-au forțat să facă investiții mari în încălzirea spațiilor protejate.
„Producţia este bunicică, aşteptam să fie mai mare, dar asta este ne mulţumim şi cu ce dă Dumnezeu, că nu avem ce face. Ajunge cu totul, cu sămânţă, cu folii cu tot cu tot – undeva la 100 de milioane cu totul”, a explicat un producător pentru Antena 1.