Scumpiri masive de Paști!
Așadar, românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a achiziționa carne de porc, chiar dacă țara noastră produce o cantitate suficientă. De exemplu, cotletul de porc fără os înregistra anul trecut un preț de aproximativ 22 lei/kg, în timp ce prețurile din acest an au ajuns la aproximativ 25 lei/kg.
La rândul său, mușchiul file a ajuns la aproximativ 30 lei/kg, în timp anul trecut costa circa 28 lei/kg. Totodată, mușchiul de porc se vinde în momentul de față cu aproape 30 lei/kg, comparativ cu 28 lei/kg, cât era anul trecut. Astfel, observăm că scumpirea la raft este de aproximativ 2 lei/kg. Trebuie menționat că această creștere îngrijorătoare a prețurilor poate fi simțită în toată Europa.
Care este prețul de piață al porcilor la intrarea în abator?
Datele Comisiei de Clasificare a Carcaselor arată că prețul de piață al porcilor la intrarea în abator este cu 30% mai mare față de luna trecută, respectiv 20% mai mare față de anul trecut. Mai precis, acesta a ajuns 641 lei/100 kg în viu în intervalul 7-13 martie 2022.
De asemenea, carnea de porc clasa S (n. red. cu peste 60% carne macră) a ajuns în intervalul respectiv la prețul de 843 lei/100 de kilograme, adică cu 32,8% mai scump faţă de acum 4 săptămâni şi cu 21% mai mult faţă de acum un an, arată datele înregistrate de Comisia de Clasificare a Carcaselor.
Scumpirile sunt cauzate de către prețul furajelor, care a înregistrat o creștere majore față de anul trecut. Porumbul, un aliment esențial în această industrie, se vindea cu 80 de bani/kg în aceeași perioadă a anului trecut. Astăzi, prețul a ajuns să fie aproape dublu.
Prețul petrolului a crescut serios luni
Creșterile masive de prețuri pot fi observate mai ales în industria petrolieră. Barilul de țiței Brent a crescut luni la 115 dolari propulsat de posibilitatea unui embargo european asupra petrolului rusesc, potrivit AFP.
Barilul West Texas Intermediate (WTI), soiul american de referință, pentru livrare în aprilie, a crescut la 7,08%, la 112,12 dolari, depășind pragul de 110 dolari pentru prima dată în aproape două săptămâni.
De altfel, în cursul zilei de luni, vicepremierul rus şi ministru al Energiei, Aleksandr Novak, a prezentat un scenariu sumbru cu privire la prețul petrolului. Într-un interviu acordat luni, vicepremierul rus şi ministru al Energiei, Aleksandr Novak, a vorbit despre prețul petrolului, dar și despre cel mai pesimist scenariu în acest sens.
Astfel, potrivit acestuia, în cazul în care ţiţeiul rusesc va fi respins de occidentali, preţul petrolului ar putea ajunge la 300 de dolari barilul. Pe de altă parte, oficialul rus menționează că este puţin probabilă o astfel de decizie.
„Este imposibil în prezent pentru Europa să refuze petrolul şi gazele din Rusia”, a afirmat Novak.