Beculețul s-a aprins repede când am văzut că pe bon erau mai multe produse alimentare. Experimentul fiind gata mi-am invitat soția la shopping. Am cumpărat aceleași produse, aceeași cantitate și marcă de la supermarketul vizitat în urmă cu un an (unt, ulei, zahăr, pâine, iaurt, lapte, fructe, brânză, pește, salam, cartofi, ceapă verde, ridichi și roșii-chery). Totalul notei de plată 189,92 de lei. Surpriza a venit abia acasă, când am calculat suma plătită pe aceleași produse în urmă cu an: 156,23 de lei. Mai mult cu 33 de lei sau cu 21%. Repet: aceleași produse.
Inflația pe luna aprilie va fi comunicată de INS abia la jumătatea lunii viitoare, până atunci ne raportăm la inflația din martie și putem compara cât au crescut prețurile în ultimele 12 luni, comparând indicii prețurilor de consum aferente lunii februarie. INS spune că în martie rata anuală a inflației a fost de 4,95%. Aici au fost luate atât mărfurile alimentare și nealimentare cât și serviciile. Experții de la INS ne spun că indicii prețurilor de consum la mărfurile alimenetare au crescut cu doar 4,01%. În luna precedentă, rata anuală a inflației a fost de 4,72%, iar la mărfurile alimentare a fost înregistrată o creștere de 3,74%. Conform datelor INS, în februarie 2018 inflația raportată la aceeași lună a anului trecut a fost de 33,98% la ouă, unt (23,24%), fructe (11,52%), lapte (4,7%), brânză (3,98%), pâine (3,14%), pește (2,68%) și ulei (0,57%). Prețurile au fost mai mici doar la zahăr (-2,75%) și cartofi (-14,89%).
Cifrele comunicate de Statistică par mărunțiș față de banii în plus pe care românii sunt nevoiți să-i aloce pentru traiul zilnic. Guvernanții se bat cu pumnu-n piept că au crescut salariile și că puterea de cumpărare a crescut. O fi crescut PIB-ul cu 6,9% anul trecut, dar salariile s-au majorat doar la unii dintre bugetari. Iar protestele din sănătate confirmă faptul că la unii veniturile scad odată cu noua politică de salarizare promovată de Dăncilă & Olguța. Cele două doamne au scos pe tapet fluturașii medicilor pentru a arăta dublarea. Vă invit și pe dumneavoastră, dacă aveți bonuri fiscale mai vechi, să realizați experimentul meu și să facem publice bonurile. Poate așa va vedea cu ochii ei și doamna Dăncilă că puterea de cumpărare a românului de rând nu a crescut, ba din contră…
CIPRIAN MAILAT,
redactor-șef
Acest articol a fost publicat în numărul 16 al revistei Capital, disponibil la chioşcuri în săptămâna 23-29 aprilie 2018