Românii ar putea plăti mai mult la facturi! Eliminarea subvențiilor la energie ar putea duce la dublarea facturilor pentru consumatori şi creșterea profiturilor cu cel puțin 25% pentru furnizori.
Această concluzie a rezultat dintr-o analiză realizată de Asociația Energia Inteligentă.
Românii ar putea plăti facturi mai mari din toamnă
Potrivit explicațiilor oferite de Asociația Energia Inteligentă, întregul proces de eliminare a ajutorului de la stat va fi mult mai dificil de implementat decât introducerea acestor subvenții.
„Fiecare client are un contract semnat cu un furnizor de energie și gaze, la un preț pe care l-a stabilit la un moment dat, în 2022, 2021, preț care astăzi este unul foarte ridicat.În situația în care, de exemplu, mâine s-ar abroga legislația de plafonare, automat s-ar reveni la prețurile din contract, adică la niște prețuri mult mai ridicate.
Din analiza pe care am făcut-o în raport cu două facturi din București, una la energie electrică și una la gaze naturale, a rezultat că vom avea cel puțin o dublare la energia electrică și mai mult decât o dublare la gaze”, a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.
De asemenea, acesta a subliniat că un astfel de proces trebuie analizat și implementat foarte atent. În caz contrar, spune el, putem ajunge în situația în care avem o explozie a prețurilor facturilor.
„Un astfel de proces trebuie atent analizat și atent implementat, de așa natură încât să nu se ajungă în situația în care să avem o explozie a prețurilor facturilor românilor”, a conchis Dumitru Chisăliță la Antena 3.
Marcel Ciolacu vrea ca autoritățile locale să eficientizeze sistemele de încălzire centralizată
Amintim că Marcel Ciolacu vrea ca autoritățile locale să eficientizeze sistemele de încălzire centralizată. Astfel, facturile la energie ar putea fi mai mici.
Anunțul a venit după ce premierul a participat la semnarea contractului de finanţare pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea şi extinderea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în municipiul Râmnicu Vâlcea.
Va fi construită o nouă centrală de cogenerare pe gaz natural. Aceasta este proiectată să livreze integral energia termică în Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET) al municipiului Râmnicu Vâlcea.
Totodată, va înlocui actuala centrală bazată pe cărbune. Proiectul valorează circa 140 de milioane de euro. Este finanţat prin Programul Termoficare, derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.
Simultan, Marcel Ciolacu a încurajat autorităţile locale să acceseze fondurile puse la dispoziţie pentru eficientizarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică.