Cotațiile mondiale ale grâului au crescut anul trecut cu 44,5%, iar porumbul s-a scumpit cu 50%, conform analizei efectuate de X-Trade Brokers România. Politica monetară expansionistă a Federal Reserve (adică tipărirea de dolari), cutermurul din Chile, seceta din Europa, iar mai recent inundațiile din Australia sunt motivele care stau la baza majorării prețurilor din ultimele 12 luni.
„Speculatorii au detectat tendința ascendentă a prețurilor, capitalurile lor amplificând acest trend de creștere justificabil – cel puțin în debutul său – prin factori fundamentali. Riscurile majore pot apărea însă în momentul în care speculația financiară pură se deconectează de realitățile economice, producând mișcări de o amplitudine greu de controlat”, a declarat Victor Safta, director general X-Trade Brokers România.
Prețul porumbului a crescut din nou după ce Ministerul Agriculturii din SUA a anunțat că producția SUA a scăzut cu 4,9% anul trecut, iar stocurile se află la cel mai coborât nivel din ultimii 15 ani. În cealaltă parte a lumii, China creează presiune prin cerere, fiind cel mai mare cumpărător de bumbac, în timp ce recolta chineză a fost afectată întâi de secetă și apoi de ploi prea abundente, ploi care au redus producția de bumbac și din India și Pakistan.
Cotația bumbacului s-a majorat cu 89,12% anul trecut, iar primele săptămâni ale acestui an au adus noi aprecieri. Bumbacul se tranzacționează la mai puțin de 2% de nivelurile record atinse în decembrie, ceea ce înseamnă că și hainele din fibre naturale se vor scumpi în curând. „Doar întărirea monedei naționale ar putea atenua din presiunile inflaționiste, însă stabilitatea relativă a leului în fața euro și deprecierea față de dolar nu permit un asemenea efect de echilibrare”, spune Victor Safta.
Scumpiri vor fi simțite și de băutorii de cafea, al cărui trend tehnic de creștere este încă valabil. O apreciere considerabilă a consemnat și cuprul, a cărui cotație a urcat cu 31,98% în 2010, iar prețul este cu 251,08% mai mare față de decembrie 2008. Consumul din China a creat presiune și pentru cotația cuprului.
„Pe de altă parte, nu trebuie exclus scenariul unor îmbunătățiri la nivel mondial dacă anumite condiții se vor concretiza – un eventual context climatic mai stabil, limitarea stimulului monetar în SUA, corecțiile masive la care ar putea fi expuse unele piețe unde « entuziasmul » speculatorilor atinge cote extreme etc. Toate acestea ar putea genera un context de volatilitate majoră în 2011 pe piața de mărfuri, prețurile înregistrând variații semnificative”, mai arată șeful X-Trade Brokers.
Scumpirile mărfurilor din 2010 creează presiuni inflaționiste în 2011
24 ianuarie 2011, 13:42
Ultima modificare în 24 ianuarie 2011, 15:42
Creșterile puternice de anul trecut, mai ales din sectorul agricol, nu s-au oprit odată cu trecerea în noul an. Problemele financiare și cele climaterice mențin trendul ascendent al prețurilor mărfurilor, creând astfel presiuni inflaționiste la nivel global.
Etichete: bumbac,
bursa de marfuri,
graul,
inflatie,
porumb
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook