Garda de Coastă suedeză afirmă că scurgerea de la conducta Nord Stream 2 a crescut în dimensiuni.  Paza de coastă suedeză a anunțat că una dintre scurgerile de la conducta Nord Stream 2 nu s-a oprit, așa cum se preconiza, ci, dimpotrivă, a crescut în dimensiuni.

Luni dimineață, în urma unui survol al locurilor în care s-au produs incidentele, o scurgere de la Nord Stream 1 nu mai era vizibilă și, prin urmare, se poate spune că s-a oprit, a declarat Garda de Coastă suedeză.

Avaria de la Nord Stream 2 este în schimb puțin mai mare decât ieri și măsoară aproximativ 30 de metri în diametru, a precizat paza de coastă într-un comunicat, a susținut CNN.

Se iau măsuri „de urgență” pentru o perioadă mai lungă de timp

Paza de coastă din Suedia a adăugat că ia măsuri „de urgență” pentru o perioadă mai lungă de timp.

Anunțul pazei de coastă a venit după ce Gazprom, furnizorul de energie din Rusia, a declarat că toate scurgerile s-au oprit în ambele conducte, dar a precizat că încă lucrează pentru „reducerea presiunii în linia B a gazoductului Nord Steam 2″.

UE se confruntă cu „riscuri fără precedent” privind aprovizionarea cu gaz

Uniunea Europeană se confruntă cu „riscuri fără precedent” privind aprovizionarea cu gaz în această iarnă, în contextul în care Rusia a oprit în mare parte livrările, iar gazul lichefiat transportat pe mare devine mai scump, avertizează Agenţia Internaţională a Energiei (AIE). Conform unui raport al Agenţiei Internaţionale a Energiei, statele din cadrul Uniunii Europene vor trebui să diminueze consumul de gaz cu 13% în cursul iernii dacă Rusia va opri în totalitate livrările. Deocamdată, Bruxellesul a decis doar reducerea consumului de electricitate cu 5%.

Rusia mai furnizează gaze doar Slovaciei, prin Ucraina, şi Bulgariei, printr-o conductă care tranzitează Marea Neagră şi Turcia. Gazoductele prin Marea Baltică spre Germania au fost oprite, la fel şi cel spre Polonia, prin Belarus.

UE susţine că a acumulat stocuri de gaze la nivelul de 88%, peste necesităţile de 80%, dar Agenţia Internaţională a Energiei a calculat că nevoile UE sunt de 90% dacă Rusia stopează livrările în totalitate. Uniunea Europeană se confruntă cu „riscuri fără precedent” privind aprovizionarea cu gaze, atrage atenţia Agenţia Internaţională a Energiei, citată de Associated Press.

.