Chiar dacă Finanțele au publicat, încă de pe 6 octombrie, procedurile prin care contribuabilii care au datorii mai vechi la buget pot scăpa de o parte dintre ele, facilitatea încă nu se aplică. Deoarece ordinul ministrului de finanțe prevede că Fiscul are termen până pe data de 15 octombrie pentru a verifica evidențele fiscale și pentru a transmite notificări firmelor care ar putea fi scutite de o parte din datorii. „În momentul de față, situația e în grădina Ministerului Finanțelor. Până când nu emite înștiințările, nu știm cum funcționează sistemul“, a declarat, pentru Capital, Emilian Duca, partener al companiei BDO Tax.

Oricum, firmele privesc la această facilitate ca la un fruct dorit pe care nu-l pot avea încă de la sfârșitul lunii august, când premierul Emil Boc a anunțat că societățile care își plătesc datoriile la stat până la finele anului vor scăpa de penalitățile de întârziere. De la acest anunț și până la jumătatea lunii octombrie a trecut o lună și jumătate, timp în care acele debite au mai adunat penalități.

„Această ordonanță va ajuta socie­tățile să-și echilibreze situația financiară. Ștergerea penalităților și a unei părți din majorări reprezintă, pentru firmele din România, o gură de aer proaspăt“, spune Luminița Floroiu Hosu, CEO al companiei de consultanță financiară HG Network.

Pe de altă parte, Emilian Duca de la BDO consideră că doar un număr redus de companii va reuși să profite de această „semiamnistie fiscală“. „Foarte puține firme vor beneficia de măsură, deoarece cele care nu și-au achitat datoriile restante chiar nu au bani să și le plătească. Cei care ar avea nevoie realmente nu au banii necesari pentru a-și stinge datoriile istorice“, explică specialistul. Acesta este de părere că firmele ar putea scăpa de maximum 50% din penalități, în condițiile în care acestea reprezintă, în medie, aproximativ 15% din debit. Astfel, cei mai câștigați vor fi cei care au datorii vechi, care au adunat penalități foarte mari. Ce va obține statul? O reducere cu 10%-15% a restanțelor mai vechi ale companiilor, este de părere Emilian Duca. Însă cu riscul ca banii pentru taxele din ultimul trimestru să fie folosiți pentru plata datoriilor istorice.

Pașii pentru anularea penalităților de întârziere

Pot scăpa de penalitățile de întârziere contribuabilii care au obligații fiscale principale neachitate la 31 august 2011, individualizate prin declarații fiscale depuse până la această dată sau prin înscrisuri ale direcțiilor de la Finanțe comunicate până atunci, spune Dragoș Pătroi, managing partner DRP Tax Wizards. Potrivit acestuia, recentul ordin al ministrului explică destul de clar care sunt obligaţiile fiscale principale existente la data de 31 august 2011.
„Eventuala scutire de penalităţi nu se aplică debitelor pentru care s-au depus cu întârziere declaraţiile fiscale şi nici celor stabilite suplimentar, prin acte de control finalizate ulterior datei de 31.08.2011, chiar dacă respectivele debite se referă la perioade anterioare lunii august 2011“, ne-a precizat Dragoș Pătroi. De această facilitate nu poate beneficia o firmă care își plătește obligațiile bugetare în urma popririi sau a valorificării bunurilor sechestrate.

Dacă datornicul își achită debitul principal până la finele acestui an, Fiscul îi „șterge“ integral penalitățile de întârziere acumulate de când au fost acestea introduse, în 2010, precum și jumătate din majorările de întârziere acumulate din 2006 până în 2010, când acestea au dispărut din Codul de procedură fiscală, fiind înlocuite de dobânzi și penalități de întârziere. În cazul în care datoria de bază nu este plătită până la sfârșitul acestui an, contribuabilul mai are o șansă până la jumătatea anului viitor, însă reducerea va fi de doar 50% din suma menționată.

Practic, Fiscul trebuie să trimită, până pe 15 octombrie, înștiințări către firmele care ar putea beneficia de această măsură. Dacă vă încadrați în această categorie și nu ați primit nicio informare de la ANAF, trebuie să mergeți să depuneți o cerere la administrația financiară pentru clarificarea situației. După cinci zile, Fiscul vă va comunica situația și va întocmi un borderou provizoriu de scădere din evidența fiscală a posibilelor debite ce se încadrează în facilitate. Apoi, firma are un termen de zece zile pentru a stinge, prin plată sau compensare, obligațiile principale și dobânzile de întârziere, după care Fiscul va valida borderoul de scădere a debitelor. În termen de trei zile de la stingerea obligațiilor, organul de administrare va emite o nouă decizie privind calculul de accesorii și va emite decizia de anulare a penalităților și a 50% din majorările de întârziere. Contribuabilul care nu-și stinge datoria în zece zile revine la situația inițială, putând relua procedura atunci când crede că poate plăti banii.

Scutirea de penalităţi nu se aplică debitelor pentru care s-au depus cu întârziere declaraţiile fiscale
. Dragoş Pătroi, managing partner, DRP Tax Wizards.
 

50%
din penalitățile către stat reducerea maximă de care vor beneficia firmele, penalitățile reprezentând circa 15% din debitul total al datornicilor.