Este de prisos sa mai spunem ca Rominia are una dintre cele mai birocratice proceduri pentru ifiintarea unei firme. Recent, un studiu realizat de Agentia Americana de Dezvoltare punea i evidenta furcile caudine prin care este nevoit sa treaca un itreprinzator care doreste sa ifiinteze o firma i Rominia. El va trebui sa obtina itre 23 si 29 de aprobari, autorizatii sau licente. Acestea trebuie procurate de la diferite ministere sau agentii guvernamentale. in total, semnarea autorizatiilor dureaza itre 49 si 100 de zile si costa itre 11 si 64 de milioane de lei.
Ordonanta privind simplificarea procedurii de constituire a firmelor, aflata i asteptare, prevede aparitia unui ghiseu unic. Sau, mai exact, prin actul normativ se cere ifiintarea, la Camera de Comert, a unor birouri de iregistrare. De la aceste birouri se vor putea solicita toate avizele si autorizatiile necesare pentru ifiintarea unei firme. Iar acestea nu sunt deloc putine. De la avizul pentru prevenirea si stingerea incendiilor, pina la autorizatiile de mediu si cea sanitara, toate vor putea fi obtinute din aceeasi incinta.
Un alt lucru important este ca noua ordonanta va elimina, explicit, cerinta ca imobilele care vor fi sedii de firme sa fie intabulate la Oficiul de Cadastru. Aceasta prevedere a igreunat posibilitatea ifiintarii de noi firme. Decizia parea logica. Ea isi propunea sa descurajeze aparitia de firme-fantoma.
De altfel, toata legislatia privind ifiintarea unei firme pleaca, i Rominia, de la ideea de a garanta seriozitatea companiei nou-ifiintate. De aici pina la momentul i care birocratia a ilocuit simplitatea nu a fost decit un pas. Totul a fost un fiasco. Realitatea a demonstrat ca nu acesta este genul de protectie de care are nevoie mediul de afaceri rominesc.
in ultimii ani au fost nenumarate cazurile de firme iregistrate i sedii fictive, de companii cu datorii mari, care au fost parasite sau vindute. Au existat firme care nu
si-au depus ani de zile bilantul contabil sau companii care ar fi trebuit sa raspunda pentru fraude uriase cu un capital social neglijabil. Firmelefantoma au bintuit nestingherite prin economia romineasca. Ele nu au putut si nu vor putea fi oprite prin birocratizarea procedurii de ifiintare a unei companii. Acest lucru s-ar putea itimpla doar printr-un control strict si o disciplina financiara riguroasa. Aparitia ordonantei prin care se simplifica procedura de ifiintare a unei firme este bine venita.
Scurtatura pentru itreprinzatori
29 martie 2001, 12:00
Ultima modificare în 29 martie 2001, 15:00
Este de prisos sa mai spunem ca Rominia are una dintre cele mai birocratice proceduri pentru ifiintarea unei firme. Recent, un studiu realizat de Agentia Americana de Dezvoltare punea i evidenta furcile caudine prin care este nevoit sa treaca un itreprinzator care doreste sa ifiinteze o firma i Rominia. El va trebui sa obtina itre 23 si 29 de aprobari, autorizatii sau licente. Acestea trebuie procurate de la diferite ministere sau agentii guvernamentale. in total, semnarea autorizatiilor dureaza
Etichete: arhiva,
firme
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook