Preşedintele SUA, Barack Obama, în cazul realegerii sale pentru un nou mandat la Casa Albă în scrutinul prevăzut să se desfăşoare în luna noiembrie, va continua să promoveze cooperarea cu Rusia în domeniul apărării antirachetă, dar nu are de gând să schimbe nimic în planurile de instalare a unor elemente ale sistemului de apărare antirachetă american în Europa, se subliniază în textul platformei Partidului Democrat, dat publicităţii în noaptea de luni spre marţi, în contextul în care Convenţia Democraţilor îşi deschide lucrările la Charlotte (Carolina de Nord), transmite RIA Novosti.
În cadrul acestui congres, Partidului Democrat îi va nominaliza oficial pentru al doilea mandat pe preşedintele Barack Obama şi pe vicepreşedintele Joe Biden. Candidaţii republicani Mitt Romney şi Paul Ryan au fost învestiţi în cursa pentru alegerile prezidenţiale de la 6 noiembrie săptămâna trecută.
"Preşedintele lucrează la crearea unui sistem de apărare antirachetă în Europa, care va proteja atât bătrânul continent, cât şi SUA de eventualele ameninţări dinspre Iran sau din altă parte. Noi credem că Rusia şi SUA pot coopera în domeniul apărării antirachetă, dar în acelaşi timp am dat clar de înţeles că vom merge mai departe cu scutul antirachetă, în continuarea paşilor pe care i-am făcut deja în ceea ce priveşte implementarea sistemului în Polonia, Turcia şi România", se menţionează în documentul citat.
Rusia şi NATO au convenit să coopereze în materie de apărare antirachetă la summitul Consiliului Rusia-NATO de la Lisabona, dar negocierile au stagnat din cauza refuzului SUA de a oferi garanţii legale că elementele sistemului american de apărare antirachetă ce va fi instalat în Europa nu vor fi îndreptate împotriva capacităţilor ruse de descurajare nucleară. Moscova ameninţă în replică să desfăşoare sisteme de rachete Iskander în enclava vestică Kaliningrad, de la graniţa cu UE, avertizând că va adopta şi o serie de alte măsuri militare şi politice.
Preşedintele Poloniei vrea un sistem naţional de apărare antirachetă
Crearea unui sistem naţional de apărare antirachetă în Polonia va trebui reglementată prin amendarea legii privind modernizarea forţelor armate, a declarat preşedintele Bronislaw Komorowski, informează marţi RIA Novosti.
"Voi înainta o iniţiativă legislativă, împreună cu ministrul apărării, Tomasz Siemoniak, (iniţiativă) ce constă în amendamente la legea privind modernizarea armatei’, a declarat preşedintele polonez luni, la Kielce, precizând că va fi vorba, în primul rând, despre ‘apărarea antiaeriană şi antirachetă".
El şi-a exprimat speranţa că iniţiativa va primi sprijinul total al forţelor politice ale ţării. La începutul lunii august, preşedintele Komorowski a declarat că Polonia trebuie să se doteze cu propriul sistem de apărare antirachetă, care va face parte din scutul NATO. Un oficial de rang înalt din domeniul militar a explicat ulterior că, pentru punerea în practică a acestui proiect, Varşovia doreşte să coopereze cu Franţa, Germania şi cu alte state aliate din NATO.
Sursa: Agerpres