A apărut o nouă înșelătorie în mediul online! Escrocheria a făcut victime prin Germania
A apărut o nouă înșelătorie în mediul online! Escrocheria a făcut victime prin Germania, unde hoții le promit nemților că pot scăpa legal de Rundfunkbeitrag (taxa de radiodifuziune) plătind o sumă unică de 55,08 de euro – echivalentul unui trimestru din această taxă.
Asociația Consumatorilor din Bavaria avertizează că este vorba despre o schemă de fraudă menită să profite de cetățenii creduli. Rundfunkbeitrag este o taxă legală, iar încercările nemților de a evita plata ei prin astfel de metode pot duce doar la pierderi financiare și probleme legale.
Cum acționează hoții?
Hoții mint că executorii judecătorești care colectează taxa de radiodifuziune acționează ilegal deoarece nu mai sunt funcționari publici, iar acest lucru le-ar invalida autoritatea de a recupera datoriile.
Escrocii pretind că au sprijinul unor „experți juridici de top” și oferă scrisori standardizate pe care nemții le pot folosi pentru a contesta taxa de radiodifuziune.
Specialiștii juridici avertizează nemții că oferta aceasta nu este doar înșelătoare, ci poate duce la probleme legale. Potrivit Ministerului Justiției din Baden-Württemberg, executorii judecătorești sunt funcționari ai statului german, iar ceea ce spun hoții este „complet greșit din punct de vedere juridic”.
Președintele Asociației Judecătorilor Germani, Wulf Schindler, spune că minciunile hoților sunt absurde și ușor de combătut în instanța de judecată. Deși aceste contestații nu au efect juridic, ele generează un volum mare de muncă inutilă pentru executorii judecătorești, scrie ziarulromanesc.de.
Mulți dintre ei se confruntă cu presiuni psihologice, fiind inundați de sesizări lipsite de temei. Firma hoților are sediul în Olanda, ceea ce face mai dificilă inițierea unui proces juridic în Germania.
„Este doar o pierdere de timp. Știm că aceste scrisori nu au nicio valoare legală, dar când un proces civil ajunge în instanță, este inevitabil să creeze stres”, a declarat un reprezentant al executorilor judecătorești din sud-vestul Germaniei.
Victimele sunt executate silit
„O înșelătorie. Nu funcționează, iar în final tot am fost executat silit.” / „Am pierdut bani degeaba. Sunt complet lăsat baltă.” / „O metodă de a face bani pe naivitatea oamenilor”, au reclamat nemții.
Aceeași companie a fost implicată în scandaluri similare, vânzând certificate false de scutire de purtarea măștii în timpul pandemiei provocată de coronavirus și adeverințe de excepție de la vaccinarea împotriva Covid-19, ceea ce sugerează un model de afaceri bazat pe exploatarea lacunelor legislative.