Patrick Buergi, unul dintre co-fondatorii South Pole, o companie de consultanță climatică și dezvoltator de active din Elveția, s-a mutat la Tokyo în 2022, pentru a înființa un nou sediu.
Deși echipa sa s-a confruntat cu provocările tipice de adaptare la limba japoneză și la o nouă cultură de afaceri, sprijinul tot mai mare al capitalei nipone pentru afacerile privind sustenabilitatea i-a confirmat că acesta este locul potrivit pentru a-și extinde compania, arată un articol publicat de Straitstimes.
Tokyo și rolul său de hub global pentru finanțare durabilă
„Planurile ambițioase ale Japoniei, de decarbonizare, și rolul său de hub global pentru finanțare durabilă fac din aceasta o locație extrem de atractivă pentru orice consultanță climatică și dezvoltator de active de carbon”, spune Buergi, co-fondatorul South Pole.
„Vedem un potențial extraordinar de a contribui nu numai la acțiunile climatice din Japonia, ci și în toată Asia”, explică el.
Pentru multe companii, Tokyo, ca centru financiar de clasă mondială, oferă o bază solidă ca orașul să joace un rol de lider în finanțarea durabilă. În timp ce South Pole și-a lansat biroul japonez pe baza factorilor de piață, alții au apelat la piețele de capital profunde și sofisticate ale orașului, care oferă afacerilor acces la finanțarea necesară.
Această infrastructură financiară, combinată cu sprijinul strategic, permite orașului Tokyo să exceleze în domenii precum finanțarea tranziției, esențiale pentru atingerea obiectivelor globale de decarbonizare.
Hideki Takada, director al Agenției de Accelerare GX și fost director de dezvoltare a strategiei la Agenția de Servicii Financiare (FSA) din Japonia, a menționat că marea piață financiară din Tokyo este susținută de o economie reală, statul de drept și sprijinul autorităților.
„În special în domeniul finanțelor durabile, există inițiative politice foarte puternice din partea guvernului național și a guvernului metropolitan din Tokyo”, spune Takada.
Inițiative dedicate companiilor
În ultimii ani, Tokyo a lansat mai multe inițiative susținute de guvern, cum ar fi cadrul Green Transformation (GX) pentru a impulsiona tranziția Japoniei către neutralitatea carbonului până în 2050.
Cadrul accelerează investițiile sectorului privat în tehnologii verzi, oferind stimulente financiare, subvenții pentru proiecte de energie curată și mecanisme precum tarifarea carbonului în vederea încurajării decarbonizării.
Guvernul a introdus și Zone speciale pentru afaceri și de gestionare a activelor în patru domenii care oferă flexibilitate de reglementare, stimulente fiscale și sprijin administrativ în limba engleză, facilitând înființarea și funcționarea întreprinderilor străine în oraș.
În plus, seria de evenimente ”Japan Weeks”, promovată de FSA, servește drept platformă pentru ca părțile interesate să se angajeze în discuții și in oportunități de creare a rețelelor centrate pe finanțarea durabilă. Evenimentul include discuții și ateliere de lucru care explorează subiecte precum tranziția și finanțarea de impact. Anul acesta, FinCity a găzduit Tokyo Sustainable Finance Week în cadrul ”Japan Weeks”, subliniind importanța pe care guvernul o acordă finanțării durabile.
Sprijin pentru industriile tradiționale
Cadrul de la Tokyo pentru finanțarea durabilă oferă un sprijin vital pentru industriile tradiționale precum transportul maritim, unde obiectivele ambițioase de decarbonizare necesită soluții viabile și mecanisme de finanțare inovatoare.
„Finanțele durabile joacă un rol vital în promovarea inițiativelor noastre de sustenabilitate. Nu numai că ajută la asigurarea finanțării necesare pentru atingerea obiectivelor noastre, dar oferă și o evaluare externă a eforturilor noastre de către instituțiile financiare”, spune Tatsuro Watanabe, director de sustenabilitate la MOL.
MOL a folosit instrumente financiare, cum ar fi împrumuturi de tranziție și obligațiuni albastre, pentru a finanța proiecte legate de sustenabilitate. Un astfel de proiect este introducerea combustibililor curați și a dispozitivelor de asistență pentru propulsia eoliană.