Guvernul german planuieste introducerea unei scheme de scutire de taxe a masinilor „verzi” pentru urmatorii doi ani. Ecologistii avertizeaza totusi ca acest plan va esua, pentru ca criteriile de aplicare nu sunt suficient de stricte.

„Vrem sa scutim de taxe automobilele care sunt nepoluante”, a declarat ministrul german al mediului, Sigmar Gabriel. El a adaugat ca aceasta propunere va fi prezentata de catre ministrul de finante, insa va mai avea nevoie de aprobarea landuri federale.

Pe de alta parte, taxele auto sunt crescute de catre cele 16 landuri federale ale Germaniei, iar Sigmar Gabriel a spus ca ministrul finantelor va negocia cu acestea o modalitate de compensare a taxelor ce nu vor mai fi incasate.

„Nu vrem ca landurile sa suporte singure aceasta povara”, a explicat Sigmar Gabriel. Scutirile de taxe sunt prevazute sa dureze unul sau doi ani, in functie de specificatiile fiecarei masini.

Ecologistii au atacat aceasta propunere, pentru ca vor fi incluse majoritatea masinilor noi, printre care si SUV-urile, care din 2005 trebuie sa respecte noi standarde de mediu.

Constructorii auto din Germania sprijina aceasta propunere conform careia masinile vor fi taxate in functie de emisiile de CO2.

Sursa: DW