În câteva luni, agricultorii care se asociază ar putea avea parte de facilităţi fiscale dacă proiectul pregătit de Ministerul Agriculturii pentru modificarea Legii cooperaţiei agricole va fi votat de parlament.
„Lucrăm cu cei de la Justiţie şi cu cei de la Finanţe. Până cel târziu miercuri (21 octombrie n.r.) vrem să îl trimitem în Parlament şi ne aşteptăm ca, într-o lună şi jumătate, să fie aprobat“, a declarat, pentru Capital, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Scopul actului normativ este să îi motiveze pe fermieri să se asocieze, oferindu-le mai multe beneficii decât în cazul în care ar funcţiona pe cont propriu.
„Vrem să le arătăm fermierilor avantajele pe care le pot aduce cooperativele. Am fost în foarte multe zone din țară și ei, încă, au rămas cu amintirile din perioada comunistă. Trebuie să schimbăm această mentalitate”, a mai spus Constantin.
În opinia ministrului, un argument puternic în favoarea asocierii este că, în momentul în care negociază preţurile, fermierii ar primi un sprijin decisiv din partea cooperativei. „Un preț îl au produsele când sunt comercializate individual și altul când sunt vândute în cadrul cooperativelor. Este posibil ca prețurile să crească cu până la 30% dacă sunt comercializate prin intermediul unei asociaţii”, a completat Daniel Constantin. În acelaşi timp, decizia de a intra într-o cooperativă aduce şi avantaje legate de costurile de producţie pentru că acestea se vor împărţi tuturor membrilor. Iniţiativa ministerului a fost fundamentată şi pe statistica destul de îngrijorătoare care arată că fărâmiţarea exploataţiilor nu ajută la obţinerea unor producţii mari. De exemplu, Romania s-a situat, anul trecut, pe locul al doilea în ceea ce priveste productia de cereale din UE, dar randamentul pe hectar este foarte scăzut. La porumb, unde ţara noastră e primul loc în UE, randamentul la hectar este la jumătate faţă de Franţa şi la circa o treime faţă de Belgia. Asocierea este necesară pentru practicarea agriculturii intensive care ar spori considerabil producţia.
Fermierii: unii sceptici, alţii încrezători
În ciuda avantajelor competitive ale cooperativei şi a facilităţilor fiscale oferite de stat, unii agricultori sunt reticenţi când vine vorba de asociere. Principalul obstacol este, însă, mentalitatea, spun specialiştii din domeniu. „Fermierul român nu vrea să se asocieze, asta este mentalitatea lui“, spune Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Deşi admite că măsurile propuse sunt destul de încurajatoare, aşteaptă să le vadă aprobate, nefiind convins că promisiunile guvernului vor fi respectate.
Pe de altă parte, Marin Dumbravă, un mic fermier care cultivă legume pe o suprafaţă de peste un hectar în judeţul Giurgiu, crede că aceste demersuri sunt avantajoase atât pentru producători, cât şi pentru consumatori. „Prin asociere, un producător va obţine un preţ mai bun, iar clienţii vor avea parte de produse româneşti deoarece retailerii vor avea de unde să-şi asigure stocuri mai mari de legume“, a explicat Dumbravă. Totodată, fermierul crede că orice măsură de reducere a impozitelor este atractivă şi ar putea fi un stimul pentru asociere.
Potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA), dintr-un milion de fermieri înregistraţi, circa 800 de mii sunt persoane fizice care deţin suprafeţe mici, de unu până la cinci hectare.
Facilităţi fiscale propuse în modificarea Legii cooperaţiei agricole
- reducerea cu 20% a impozitului pe profit în primii 5 ani de activitate pentru cooperativele nou înființate, iar pentru cooperativele deja înființate pentru următorii 5 ani de la intrarea în vigoare a legii;
- scutirea membrilor de la plata impozitului pe venituri în cazul persoanelor juridice microîntreprinderi și de la plata impozitului pe norma de venit în cazul persoanelor fizice (persoană fizică, persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, întreprindere familială), pentru producția valorificată prin/către cooperativa agricolă;
- în cazul cooperativelor microîntreprinderi, acestea plătesc impozit pe profit și sunt scutite de la plata impozitului pe venituri;
- scutirea de la impozitul pe proprietate a bunurilor imobile ale membrilor cooperatori aferente producției valorificate prin cooperativa agricolă;
- scutirea membrilor cooperativelor de la plata impozitului pe arendă în cazul terenurilor luate în arendă de către cooperative de la aceștia.