Scăderi la niveluri «atractive»

Corecţiile pentru acţiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti s-au accentuat săptămâna trecută, evoluţie determinată aproape în totalitate de influenţele din plan extern. Toate acţiunile din coşul indicelui BET au încheiat săptămâna în scădere, cele mai afectate fiind Rompetrol Rafinare (-8%), Banca Transilvania (-7%), Petrom şi Transelectrica, cu scăderi de peste 6,5%. Indicele BET pierde astfel 6%, iar faţă de începutul anului, creşterea acestuia s-a redus l

Corecţiile pentru acţiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti s-au accentuat săptămâna trecută, evoluţie determinată aproape în totalitate de influenţele din plan extern.

Toate acţiunile din coşul indicelui BET au încheiat săptămâna în scădere, cele mai afectate fiind Rompetrol Rafinare (-8%), Banca Transilvania (-7%), Petrom şi Transelectrica, cu scăderi de peste 6,5%. Indicele BET pierde astfel 6%, iar faţă de începutul anului, creşterea acestuia s-a redus la 15,8%. Afectate au fost şi acţiunile societăţilor de investiţii financiare, indicele BET FI înregistrând o scădere săptămânală de aproape 7%. Reducere peste cea a indicelui avem la acţiunile SIF Banat Crişana (-8,7%), SIF Muntenia (-7,4%) şi SIF Moldova (-7,3%).

După evoluţiile negative din această săptămână, scăderile fiind de peste două ori mai mari decât cele din pieţele externe, reapar oportunităţi de plasament pentru investitorii de portofoliu. Nivelul de închidere pentru acţiunile SIF Banat-Crişana este sub cel de la finalul anului trecut, iar titlurile SIF Moldova se tranzacţionează la un preţ cu doar 0,6% peste cel din decembrie 2006. Pentru această perioadă, valoarea activului net unitar a crescut cu peste 40% în cazul celor două societăţi.

Investitorii care aşteaptă oferta de la Transgaz au posibilitatea de a cumpăra acţiunile listate afectate de valul de vânzare din ultimele săptămâni. Acestea sunt cu atât mai tentante, cu cât gradul de suprasubscriere în cadrul IPO va fi mai mare în cazul unui plasament pe termen de câteva luni.

Şi speculatorii găsesc oportunităţi în această perioadă, volatilitatea cursurilor fiind cu mult peste valorile medii. Am observat astfel de tendinţe la acţiunile Alumil Rom Industry care au înregistrat marţi o scădere intraday la limita permisă de sistemul de tranzacţionare, fiind stabilit astfel un nou minim istoric, de 5,9 lei/acţiune. Miercuri a venit rândul Turbomecanica să scadă intraday cu peste 12%, până la un minim neatins din februarie 2006, de 0,58 lei/acţiune.

Până la sfărşitul zilei de joi, încă trei societăţi au transmis situaţiile financiare trimestriale. Remarcăm rezultatele foarte bune obţinute de SIF Transilvania, care, în primele nouă luni, a reuşit o dublare a profitului faţă de perioada similară din 2006, la venituri totale în creştere cu 75%.

Zentiva a raportat prima pierdere trimestrială de la sfârşitul anului 2005. În ultimele trei luni încheiate la septembrie, societatea a raportat o pierdere de 0,3 bani pe acţiune, la o cifră de afaceri care se păstrează în primele nouă luni la 167 milioane lei. Profitul pe acţiune pentru ultimul an este de 3,9 bani şi conduce la un PER actual de 33. Preţul de tranzacţionare pentru SCD a fost în cădere liberă în ultimele săptămâni, de la 1,74 lei, la sfârşitul lui august, la un minim de 1,21 lei, săptămâna trecută (-30%). Şi faţă de finele anului trecut, cursul curent de tranzacţionare este cu aproximativ 17% mai redus.

Turism Felix, deşi a obţinut în ultimul trimestru un profit aproape de două ori mai mic decât în perioada similară din 2006, a recuperat terenul înregistrând la nouă luni o creştere a profitului cu 15%, şi afaceri cu 16% mai mari.