Investitorii în acţiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti au încheiat încă o săptămână dificilă, cu scăderi generalizate.

Indicii au pierdut aproximativ cinci procente în săptămâna recent încheiată, ultimele două şedinţe aducând o stopare a trendului puternic descendent.

Ca şi săptămâna precedentă, evoluţia constituie o consecinţă a contextului extern, unde toate pieţele de acţiuni sunt afectate de problemele din pieţele americane. Temerile legate de sectorul financiar, unde principalele grupuri financiare, precum Merrill Lynch şi Citigroup, au raportat în săptămâna recent încheiată pierderi cu mult peste aşteptările analiştilor, au determinat corecţii dure, în special pentru acţiunile acestui sector.

Pieţele emergente au fost mult mai afectate în ultima perioadă, existând şi scurte perioade de panică în rândul investitorilor, speriaţi de pierderile de peste 4-5 procente pe parcursul unei singure şedinţe de tranzacţionare. Faţă de sfârşitul anului trecut, indicii din pieţele zonale au înregistrat deprecieri de aproximativ 13 procente. Indicele de la Praga, calculat în euro la Viena, CTX, era la finalul şedinţei de joi în scădere cu 12% în acest an, indicele de la Varşovia, PX, pierdea 14%, iar indicele de la Budapesta avea o valoare cu 10,5% mai redusă. Cele mai importante corecţii se menţin la Bucureşti şi Sofia, cu scăderi de 20% (ROTX) şi 15% (indice Sofix).

Pe sectoare, cele mai afectate companii din zona CEE sunt cele bancare şi din domeniul imobiliar, cu scăderi în acest an de 16%, respectiv 18%.

În pieţele consacrate, indicii pierd faţă de începutul anului aproximativ 8 procente pentru cele europene şi americane şi aproape 10 procente pentru cele asiatice.

Deoarece pieţele emergente nu se confruntă, la nivelul companiilor listate, cu probleme care să justifice astfel de corecţii pentru cursurile de tranzacţionare, primele semnale de stabilizare pentru pieţele consacrate vor aduce o recuperare a scăderilor dure. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu piaţa de la Bucureşti, care suferă în acest moment o influenţă prea puternică  dinspre evoluţiile externe. Evoluţia corelată dintre Bucureşti şi extern este determinată mai mult de factori psihologici, deoarece piaţa este mult prea mică pentru fondurile care acţionează la nivel regional.

Dacă săptămâna trecută afirmam că la nivel tehnic nu avem semnale care să indice că trendul descendent s-a încheiat, în şedinţele de joi şi vineri au apărut însă primele semne de stabilizare. Trebuie să mai avem câteva şedinţe pentru confirmare, dar primul pas a fost făcut.

Dacă până acum, după corecţii importante pe termen scurt, recuperarea pierderilor era la fel de violentă, este posibil ca de această dată să trecem şi printr-o perioadă de consolidare. În mod normal, dacă piaţa de acţiuni nu reuşeşte să facă suport în această zonă, scăderile nu ar trebui să fie la fel de importante ca cele din primele şedinţe ale anului. În curând, începe perioada în care companiile vor publica datele financiare preliminare pentru anul trecut, iar aceste rapoarte pot determina o decuplare a evoluţiei bursei faţă de pieţele externe.

86-10154-30bursa03.jpg