64-6278-38bursa38.jpgPiaţa bursieră a încheiat încă o săptămână cu lichidiate redusă a tranzacţiilor şi cu scăderi uşoare pe cea mai mare parte a emitenţilor listaţi.

BET şi BET C au scăzut cu aproximativ 2%, iar indicele societăţilor de investiţii financiare a pierdut 0,5%.
De ceva mai mult de două săptămâni, valoarea zilnică a tranzacţiilor încheiate la bursă se menţine în intervalul 25 – 35 milioane lei, care reprezintă aproximativ jumătate din media zilnică din acest an. Cum piaţa de la Bucureşti are un puternic caracter speculativ, lichiditatea scăzută o explicăm şi prin reducerea activităţii din partea investitorilor activi, cu orizont de timp foarte scurt. Aceştia şi-au redus treptat deţinerile din piaţă, iar volatilitatea redusă a cursurilor şi rulajele reduse pe emitenţi nu le mai oferă oportunităţi de speculaţie în aceste şedinţe. Investitorii de portofoliu acţionează foarte prudent şi cumpără pe trendul uşor descendent din ultimul timp.

Datorită influenţei tot mai puternice a evoluţiilor din pieţele externe de acţiuni, nejustificată ca amploare în acest moment, investitorii de la Bucureşti aşteaptă informaţii importante din piaţa americană, care vor fi publicate în cursul acestei săptămâni. Cea mai importantă este decizia FED cu privire la rata de dobândă, publicată în seara zilei de marţi, 18 septembrie. Reducerea cu 0,25 sau 0,5 puncte de la nivelul actual de 5,25% poate calma pentru moment pieţele; păstrarea actualei rate a dobânzii va conduce, cel mai probabil, la scăderi dure ale pieţelor de acţiuni. Importante sunt şi rapoartele financiare trimestriale ale băncilor de investiţii, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Lehman Brothers şi Bear Stearns, programate pe 18, 19 şi 20 septembrie.

Revenind la piaţa de la Bucureşti, evoluţiile au fost de consolidare pe trend uşor descendent. Am remarcat evoluţia bună înregistrată de Biofarm, iar cu scăderi, Transelectrica şi Rompetrol Rafinare. Acţiunile Biofarm au stabilit în finalul săptămânii un nou maxim istoric de tranzacţionare, la 0,975 lei. Ultima tranzacţie s-a încheiat la 0,955 lei, în creştere săptămânală cu peste 7%.

După şase şedinţe consecutive de scădere, la finalul cărora acţiunile Transelectrica au înregistrat un minim de tranzacţionare de 39,2 lei, şedinţa de vineri a fost închisă pe culoarea verde, la 40,4 lei. Scăderea săptămânală este de 2,4%, nivelul de la 39 lei fiind unul la care cumpărătorii pot opri, cel puţin pe moment, scăderea în continuare a cursului TEL. Dacă la finalul lunii trecute Rompetrol Rafinare s-a tranzacţionat şi la 0,147 lei, săptămâna aceasta a avut ca minim nivelul de la 0,116 lei, aflat cu 20% sub nivelul maxim precizat anterior. Aşteptăm să vedem dacă 0,113 – 0,115 va deveni suport pentru acţiune, caz în care e de dorit să avem o consolidare la acest nivel.

Finalul de săptămână a adus pentru bursa de la Bucureşti un eveniment aşteptat de câţiva ani: tranzacţionarea instrumentelor derivate, primul fiind contractul pe indicele principal al BVB, BET.