Se achită 794 de lei lunar. Cardurile vor fi alimentate din 1 ianuarie. Ajutorul crește cu 10%

bani lei pensii bancnote

SURSA FOTO: Dreamstime

Veniturile românilor vor crește cu 10,4%! Majorarea va avea loc în Noul An, de la 1 ianuarie 2025, a anunțat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura-Oprescu. Despre ce este vorba mai exact?

Cresc alocațiile de la 1 ianuarie 2025

Cresc alocațiile de stat cu 10,4%! Majorarea va avea loc în Noul An, de la 1 ianuarie 2025, a anunțat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura-Oprescu:

  • de la 719 lei la 794 de lei pentru copiii sub doi ani sau cu dizabilități;
  • de la 292 de lei la 323 de lei pentru copiii care au peste doi ani;

„Cei 3,6 milioane de copii, precum și tinerii care frecventează liceele și școlile profesionale vor primi alocații de stat majorate. Fondurile necesare provin din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, iar plățile sunt gestionate de Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială”, a transmis șefa de la Ministerul Muncii.

Alocațiile de stat pentru copii au crescut și în ianuarie 2024

Numai în acest an, alocațiile de stat pentru copii au crescut cu 13,8%. În ianuarie 2024, au fost înregistrate următoarele creșteri:

  • alocațiile au crescut de la 256 de lei pe lună la 292 de lei pe lună pentru copiii peste 2 ani și pentru tinerii care urmează cursuri liceale și profesionale;
  • alocațiile au crescut de la 631 de lei la 719 lei pentru copiii cu handicap cu vârste de până la 18 ani;

Valoarea alocațiilor de stat pentru copii se indexează anual, automat, din ianuarie 2023. Aceasta se indexează cu valoarea anuală a inflației. În acest fel, valoarea alocațiilor pentru copii ar trebui să fie majorată anual.

Alocațiile se majorează mereu în luna ianuarie

Alocațiile se majorează mereu în luna ianuarie cu peste 10%. Aceasta este valoarea inflației anunțate de Institutul Național de Statistică (INS). Conform OUG nr. 126/2021, rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de INS.

„(3) Alocaţia de stat pentru copii se acordă şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora, precum şi tinerilor cu handicap care urmează o formă de învăţământ preuniversitar prevăzută de lege, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.”

2. Articolul 3 va avea următorul cuprins:

Art. 3. –
(1) Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de:

a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

b) 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin. (3);

c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

(2) Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflaţiei. Rata medie anuală a inflaţiei este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Naţional de Statistică”, ne arată OUG nr. 126/2021.