Ca urmare, ce obligații fiscale exista pentru firme? Care este diferență dintre primă și cadou aflăm de la Veronica Duțu, analist financiar.

Pentru a stabili tratamentul fiscal aplicat veniturilor primite de salariați, trebuie făcută diferențierea între prima acordată salariaților, supusă impozitului pe salariu, și cadourile în bani acordate pe destinațiile și în limitele stabilite pentru persoanele prevăzute la art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, acestea din urma reprezentând venituri neimpozabile.

Astfel, daca sunt acordate salariaților prime în bani, primele îmbrăcând de regula forma recompenselor pentru activitatea desfășurată, acestea reprezintă venituri din salarii, impozabile, în conformitate cu prevederile pct. 12 alin. (1) lit. a) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 76 alin. (1) și (2) din Codul fiscal.

Prima de Paște se cumulează cu alte venituri

Venituri primite de salariați sub forma primelor de sărbători se cumulează cu veniturile de natura salariala ale lunii în care sunt plătite aceste prime. Astfel așa cum se prevede și la pct. 14 alin. (1) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 78 din Codul fiscal, venitul brut lunar din salarii reprezintă totalitatea veniturilor realizate într-o luna conform art. 76 alin. (1)-(3) din Codul fiscal de o persoana fizica, pe fiecare loc de realizare, indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate.

Veronica Duțu
SURSA FOTO: Capital

Tratament fiscal pentru prima acordată de Paște

Clarificarea modului de impunere a primelor plătite în cursul unei luni este efectuata prin dispozițiile pct. 16 alin. (3) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 80 din Codul fiscal.

Acestea precizează că în situația în care în cursul unei luni se efectuează plati de venituri cum sunt: premii, stimulente de orice fel, sume acordate potrivit legii pentru concediul de odihna neefectuat și altele asemenea, reprezentând plati intermediare, impozitul se calculează și se reține la fiecare plată, prin aplicarea cotei asupra plăților intermediare diminuate cu contribuțiile sociale obligatorii, după caz.

La data ultimei plăți a drepturilor salariale aferente unei luni, impozitul se calculează potrivit art. 78 din Codul fiscal, asupra veniturilor totale din luna respectiva, prin cumularea drepturilor salariale respective cu plățile intermediare.

Impozitul de reținut la această dată reprezintă diferența dintre impozitul calculat asupra veniturilor totale și suma impozitelor reținute la plățile intermediare.

Prima de Paște, inclusă în calculul contribuțiilor sociale obligatorii

Pe cale de consecință, primele vor fi incluse și în baza de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii conform Titlului V din Codul fiscal, fiind totodată deductibile la calculul impozitului pe profit urmare potrivit art. 25 alin. (2) din Codul fiscal.

În concluzie, prima în bani acordată de Paște va reprezenta pentru angajator o cheltuială a lunii în care acestea sunt efectuate, urmând a fi incluse în veniturile realizate de salariat în aceasta luna.

Tratament fiscal al cadourilor în bani de Paște

În schimb, societatea are posibilitatea de a acorda cadouri în bani cu ocazia Paștelui, tratamentul fiscal din punct de vedere al impozitului pe salarii aplicat acestor venituri fiind reglementat de art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.

Potrivit art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, nu sunt impozabile veniturile reprezentând cadouri în bani și/sau în natură, inclusiv tichete cadou, oferite salariaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, acordate de angajator pentru salariații proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă sau în regulamentul intern.

Nu sunt impozabile nici veniturile de natura celor prevăzute mai sus, realizate de persoane fizice, dacă aceste venituri sunt primite în baza unor legi speciale și/sau finanțate din buget, cu excepția indemnizațiilor de vacanță acordate potrivit legii.

Cadouri în bani și/sau în natura care nu sunt impozabile

În cazul cadourilor în bani și/sau în natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, în măsură în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depășește 300 lei:

(i) cadouri oferite angajaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase;

(îi) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;

(iii) cadouri oferite angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie;

Tratamentul fiscal este același și în ceea ce privește contribuțiile sociale obligatorii potrivit art. 142 lit. b), art. 157 alin. (2) și art. 220^4 alin. (2) din Codul fiscal.