Cadastru gratuit pentru sute de localități din România

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) au semnat un contract pentru a continua finanțarea Proiectului „Creșterea acoperirii și incluziunii sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, ajuns acum la Faza II.

Proiectul de lege urmărește să continue înregistrarea sistematică a proprietăților în 660 de comune din România, cu bani din fonduri europene. Autoritățile spun că ANCPI se ocupă de implementare, împreună cu 40 de oficii de cadastru și Centrul Național de Cartografie (CNC). Valoarea totală a acestui contract este de 757.573.628,11 lei, din care 567.796.123,70 de lei provin din fonduri europene nerambursabile, iar 189.777.504,41 lei reprezintă contribuția națională.

Până la sfârșitul anului trecut, proiectul de lege a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și s-a finalizat cadastrarea în 102 comune. De anul acesta, prin PoCIDIF 2021-2027, se va finanța înregistrarea proprietăților în 558 de comune, aflate în diferite etape de implementare.

Cei interesați pot obține cadastrul gratuit de la primărie dacă aduc următoarele documente: titlul de proprietate, certificatul de moștenitor, hotărârea judecătorească, actul de vânzare-cumpărare sau orice alt document care să dovedească proprietatea, cărțile de identitate ale celor înscriși în actul de proprietate și documentația cadastrală, dacă terenul este deja intabulat.

cadastru, zone, casa
Cum pot beneficia românii de cadastru gratuit? Află toate detaliile / SURSA FOTO: Dreamstime

Despre programul național de cadastru și carte funciară

Prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) se înregistrează gratuit toate proprietățile din România în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, se realizează planul de cadastral și se deschid cărțile funciare la nivelul tuturor unităților administrative teritoriale.

Obiectivele sale sunt următoarele:

  • realizarea unui inventar complet al proprietăților imobiliare;
  • siguranța circuitului civil al proprietăților imobiliare;
  • clarificarea regimului juridic al proprietăților imobiliare publice și private;
  • finalizarea înregistrării terenurilor agricole, pentru a se asigura implementarea schemelor de plăți în agricultură;
  • deschiderea gratuită a cărților funciare pentru toate proprietățile din România (2023).

Informațiile legislative privind Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) pot fi consultate AICI.

Informații actualizate privind Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) pot fi consultate AICI.