Se actualizează hârțile de risc seismic. Proiect de 2,3 milioane de lei
Consiliul General al Capitalei a aprobat luni un proiect în valoare totală de 2,3 milioane de lei pentru elaborarea hărților de risc seismic în București.
Jumătate din suma totală va fi suportată din bugetul municipalității, în timp ce cealaltă jumătate va fi asigurată de Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației. Durata de realizare a proiectului este de doi ani.
Această decizie vine după ce, în luna ianuarie, Ministerul Dezvoltării a solicitat Primăriei Municipiului București analiza și identificarea oportunității de finanțare în cadrul programului multianual privind elaborarea hărților de risc pentru cutremure.
La începutul lunii aprilie, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a transmis municipalității o ofertă pentru elaborarea hărților de risc natural pentru cutremure în București, estimând costurile la 2.325.000 de lei.
Ce înseamnă problema clădirilor cu risc seismic?
Putem să luăm drept exemplu Sectorul 1, cunoscut ca având cele mai multe clădiri monument istoric, imobile vechi și, deci, și cele mai multe clădiri cu risc seismic ridicat. În urma expertizării a peste 600 de clădiri, s-a stabilit că în Sectorul 1 peste 25.000 de oameni trăiesc în imobile cu risc seismic extrem de ridicat și care, probabil, se vor prăbuși la primul cutremur mai serios.
Acest lucru s-ar traduce în zeci de mii de pierderi de vieți omenești, blocarea totală a zonei de nord și a centrului Capitalei și ar afecta cumplit economia României. Estimările experților arată că aceste costuri s-ar ridicat la aproximativ 100 de miliarde de euro, asta înseamnă aproape o treime din tot PIB-ul actual al României.
În acest context, cunoscut de ani de zile, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, nu a demarat niciun proiect de consolidare pentru imobilele aflate în sectorul pe care îl conduce și nu a accesat fonduri pentru astfel de acțiuni, deși ele erau disponibile prin Planul național de redresare și reziliență.
„Este revoltător cum doamnei Armand nu-i pasă niciun pic de oamenii din Sectorul pe care se face că îl conduce de aproape 4 ani! Este greu de înțeles cum cineva aflat într-o funcție de conducere, de administrare a vieții unei comunități, poate să refuze să înțeleagă pericolul la care îi supune pe toți acești oameni prin faptul că nu dorește să muncească. A declarat că nu există fonduri, că nu există legislație, pe scurt: a găsit scuze.
Din fericire pentru locuitorii Sectorului 1 există legislație – Legea 212 din 2022 privind reducerea riscului seismic al clădirilor, există fonduri – 300 de milioane de euro alocate prin PNRR. Din păcate pentru cetățeni, este nevoie și de un primar care să muncească, iar doamna Clotilde Armand nu este acea persoană”, a explicat George Tuță, candidatul PSD-PNL la Primăria Sectorului 1.