Numărul avioanelor livrate de constructorul aeronautic american Boeing Co a continuat să scadă în luna mai, impactul pandemiei de coronavirus adăugându-se crizei provocate de blocarea la sol a avioanelor 737 MAX, transmite Reuters.
Datele publicate marţi arată că în luna mai Boeing a livrat doar patru avioane, cel mai mic număr înregistrat în această lună în ultimele şase decenii. Comparativ, în luna mai a anului trecut constructorul american a livrat clienţilor 30 de avioane. Numărul de avioane livrate este un indicator important pentru constructorii de avioane deoarece companiile aeriene plătesc cea mai mare parte din preţul de achiziţie în momentul în care iau în primire avioanele.
Comenzi pentru doar nouă avioane primite în luna mai
De asemenea, luna trecută Boeing a primit luna trecută comenzi brute pentru numai nouă avioane, după ce clienţii au anulat comenzi anterioare pentru 18 avioane, dintre care 14 pentru avioane 737 MAX. Odată cel mai bine vândut model al constructorului american, avioanele 737 MAX sunt blocate la sol după două catastrofe aeriene în care a fost suspectată o funcţionare defectuoasă a sistemului automat de stabilizare în zbor (MCAS) menit să împiedice intrarea avionului în picaj.
Chiar dacă Boeing a reluat producţia săptămâna trecută şi se aşteaptă să livreze clienţilor primele avioane 737 MAX în trimestrul al treilea, multe companii aeriene au anulat sau amânat preluarea de noi avioane în condiţiile în care industria transportului aerian traversează o criză de amploare în contextul pandemiei de coronavirus, transmite Agerpres.
Marţi, Asociaţia Internaţională de Transportat Aerian (IATA) a estimat că în acest an companiile aeriene din întreaga lume ar urma să înregistreze pierderi nete de 84,3 miliarde de dolari , urmate de pierderi în valoare de 15,8 miliarde de dolari în 2021. „Din punct de vedere financiar, 2020 va fi cel mai prost an din istoria aviaţiei”, a declarat directorul general de la IATA, Alexandre de Juniac. „Comparativ, companiile aeriene din întreaga lume au pierdut 31 de miliarde de dolari în urma crizei financiare globale din 2008 şi 2009. Nu există termen de comparaţie pentru dimensiunea acestei crize”, a adăugat Alexandre de Juniac.