În ultimele zile, se poate vorbi chiar de existenţa unei isterii mediatice legată de riscurile din Europa de Est, în cea mai mare parte exagerate de emoţie şi doar parţial adevărate.

Se răspândeşte îngrijorarea legată de o adevărată catastrofă economică, iar în unele rapoarte media este profeţită chiar o prăbuşire a întregului sistem bancar european, declanşată de dificultăţile din Europa de Est. În special Ucraina ţine capul de afiş. Moneda sa naţională se devalorizează rapid, economia ameninţă să se prăbuşească, iar agenţiile de rating retrogradează încadrarea ţării la categoria obligaţiuni cu risc ridicat. Raiffeisen Capital Management nu consideră că problemele din regiune trebuie minimizate. Totuşi, exagerările marcate de emoţie şi provocările de panică sunt deplasate. Situaţia economică şi politică a Ucrainei este fără îndoială una precară. Mai ales scandalurile politice existente, dar şi conflictele de natură geostrategică dintre Rusia, SUA şi UE complică şi mai mult situaţia şi întârzie acordarea rapidă a celei de-a doua tranşe de credit din partea FMI. Atâta timp cât aceste fonduri nu se eliberează, creşte presiunea asupra monedei ucrainene şi asupra sistemului financiar al ţării.

Criza ar putea fi exportată

Pe de altă parte, cel puţin în acest an, statul ucrainean va putea să-şi achite relativ fără probleme datoriile externe din propriile rezerve valutare. Riscul legat de un astfel de caz ţine mai degrabă de situaţia politică. În acelaşi timp, resursele necesare pentru o stabilizare a ţării ating un nivel care poate fi cu uşurinţă asigurat de Rusia, SUA sau UE. În ansamblu, deşi Ucraina prezintă riscul unor pierderi şi greutăţi importante pentru unele bănci europene, totuşi este departe de a pune în pericol întregul sistem bancar. Se poate însă vorbi de posibilitatea exportării crizei în alte state (de exemplu, cele baltice). Aici însă UE a semnalat în ultimul timp, mult mai clar ca înainte, că va sprijini regiunea în caz de nevoie şi a propus o creştere corespunzătoare a resurselor din partea FMI. Astfel, situaţia de criză nu este în niciun caz dezamorsată definitiv şi nici depăşită. Este totuşi puţin probabil ca regiunea să se afle în faţa unui colaps economic.

„UE a semnalat în ultimul timp mult mai clar ca înainte că va sprijini regiunea în caz de nevoie şi a propus o creştere corespunzătoare a resurselor din partea FMI.“
Gerhard Aigner, general manager Raiffeisen Capital Management, Viena

28,8 miliarde dolari este valoarea rezervelor valutare ale Ucrainei, conform datelor Băncii Mondiale de luna trecută, rezervă depreciată de costul protejării împotriva defaultului obligațiunilor vândute, care a ajuns la 32%