România a devenit al cincilea mare investitor într-o instituție financiară controlată de Rusia, alimentând temerile exprimate deja, de diferite voci, că anumiți oameni din guvern fac jocurile Moscovei. Este vorba de investiții de milioane de euro.
România a virat încă 3,6 milioane de euro către Banca Internațională de Investiții – BII în luna martie din acest an, mărindu-și participația și ajungând astfel al cincilea mare investitor în această instituție financiară controlată de Rusia.
Cel mai mare investitor in aceasta banca este Rusia (45,5%), urmată de Bulgaria (12,80%), Ungaria (12,14%) și Cehia (11,34%), arată banca într-o prezentare actualizată către investitori. În bancă mai dețin participații Slovacia (6,52%), Cuba (1,63%), Republica Socialistă Vietnam (1,11%) și Mongolia (1,03%), informează hotnews.ro.
”Datorită ultimelor contribuții ale României și Republicii Cehe în anul 2018, în valoare de 4 milioane de euro și respectiv 7 milioane de euro, și a contribuției României din martie 2019, în valoare de 3,6 milioane de euro, ponderea Federației Ruse în capitalul plătit a scăzut de la 48% la 45%. Contribuțiile reprezintă încă o dovadă a angajamentelor statelor membre”, arată banca într-o prezentare actualizată către investitori, realizată în luna iunie 2019.
Banca Internațională de Investiții – BII, al cărei sediu a fost mutat de la Moscova la Budapesta în luna iunie a acestui an, este o instituţie multilaterală de dezvoltare care promovează dezvoltarea socială şi economică între statele sale membre. Banca a fost înfiinţată la data de 10 iulie 1970 şi înregistrată la Secretariatul Naţiunilor Unite cu numărul de înregistrare 11.417. România a ratificat aderarea la BII în data de 28 ianuarie 1971.
BII a intrat în atenția media în luna martie a acestui an când senatorul PNL, Florin Cîțu, a acuzat Guvernul controlat atunci de Liviu Dragnea de înțelegeri cu rușii, trădând interesele economice ale României.
Cele mai multe acuzații s-au îndreptat împotriva ministrului Finanțelor Eugen Teodorovici, despre care Cîțu se întreabă dacă este spion rus. Cîțu susținea atunci că vehiculul financiar prin care Rusia ar urma să obțină control asupra unor zone economice din România ar fi Banca Internațională de Investiții, în conducerea căreia a fost numit Teodorovici, în luna noiembrie 2018.