Ministrul Agriculturii are parte de cele mai bune veşti pentru fermierii loviţi de secetă anul acesta
Cel târziu la sfârșitul lunii octombrie, respectiv 31 octombrie, banii vor ajunge în conturi, a anunțat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în cadrul târgului MoldAgro Expo 2024. Întrebat despre termenul pentru achitarea despăgubirilor de secetă pentru culturile afectate în acest an, ministrul a subliniat că fermierii trebuie să dispună de un proces-verbal care să ateste pierderile cuprinse între 30% și 100%.
De asemenea, este necesar ca aceștia să depună o cerere la direcțiile agricole în termen de 10 zile lucrătoare de la data publicării Ordonanței de Urgență. Termenul limită pentru acest proces este 29 octombrie.
Fermierii care au procese-verbale de constatare a pagubelor provocate de secetă vor primi un grant de 1.000 de lei pentru fiecare hectar afectat. Ministrul Barbu a făcut un apel la agricultori să depună cererile în termenul de zece zile stipulat în Ordonanța de Urgență nr. 120/2024.
Ministrul Agriculturii a evidențiat că, în cadrul programului de despăgubiri pentru secetă, ministerul va aloca suma de 1.000 de lei pentru fiecare hectar afectat, conform proceselor-verbale întocmite (coloana 5).
„Pentru a despăgubi fermierii la secetă, vorbim de două miliarde de lei și este pentru prima oară când aceste despăgubiri se dau în același an în care s-a produs seceta. Practic, pe lângă fondurile europene, subvențiile pe care noi le acordăm, de 2,6 miliarde, anul acesta am reușit să avem un buget de 1,91 miliarde euro pentru aceste plăți, granturi de la bugetul de stat, prin Guvernul României și Ministerul Agriculturii.
Așteptăm cererile de despăgubiri de secetă timp de 10 zile și după finalizare vom achita 1.000 de lei pe fiecare hectar calamitat din procesele-verbale pentru fermierii din România. Plătim și trimestrul III și IV la motorină.
Complementar, avem foarte multe proiecte și pe Programul Național Strategic”, a informat ministrul în cadrul Târgului MoldAgro Expo, eveniment organizat în perioada 18-21 octombrie, la Roman, în județul Neamț.
Procesul de plată a despăgubirilor
Întrebat despre termenul de plată al ajutoarelor pentru secetă, ministrul Florin Barbu a specificat că solicitanții au la dispoziție 10 zile pentru a depune cererea de despăgubire. Toate suprafețele menționate în anexa 5 vor beneficia de o sumă de 1.000 de lei pe hectar. Odată ce perioada de 10 zile se va încheia, direcțiile agricole vor demara procesul de plată, asigurând că, cel târziu la sfârșitul lunii octombrie, banii vor fi disponibili în conturi.
Potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), un număr de peste 16.000 de fermieri au depus înștiințări privind suprafețele și culturile afectate de secetă în toamna anului 2023. Aceste solicitări au condus la întocmirea proceselor-verbale necesare evaluării pagubelor pe o suprafață de peste 320.000 de hectare, dintre care mai mult de 200.000 de hectare sunt dedicate culturii de grâu.
Referitor la alte culturi, în special porumb, floarea-soarelui, plante perene, precum și plantații pomicole și viticole, s-au înregistrat peste 138.000 de solicitări pentru constatarea și evaluarea pagubelor. Procesele-verbale asociate acestor cereri acoperă o suprafață totală de peste 2,2 milioane de hectare de teren agricol la nivel național, majoritatea având un grad de calamitate între 50% și 100%.
În altă ordine de idei, Târgul MoldAgro Expo s-a desfășurat între 18 și 21 octombrie, cu un program zilnic de vizitare între orele 9:00 și 17:00. Acest eveniment a reunit zeci de companii ce oferă fermierilor tractoare, utilaje agricole, inputuri, servicii de asigurare și echipamente pentru zootehnie. De asemenea, o zonă specială a fost dedicată producătorilor locali, iar intrarea a fost liberă pe întreaga durată a târgului.