Mai multe voci importante din politică au vorbit deja despre necesitatea amânării alegerilor locale, prevăzute să se desfășoare în prima parte a acestui an, în contextul măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului.
Guvernarea liberală nu pare însă foarte dornică să ia această măsură, iar Premierul interimar, Vivtor Orban, și-a continuat consultările formațiunile politice pe tema datei la care ar trebui să se organizeze sufragiul.
”Nu poți face alegeri când țara este în carantină”
Totuși, în cazul în care va fi instaurată carantina, alegerile locale ar trebui amânate, sunt de părere specialiștii.
”Este un text în Codul Administrativ pe care nimeni nu-l citește, nici cei care l-au făcut nu cred că l-au citit, în care scrie clar că în caz de dezastre, sinistru, situații de crize, se pot amâna alegerile. Dacă ar fi să ajungem în situația de cod roșu de coronavirus în România s-ar putea amâna alegerile locale, dar numai prin lege organică.
Cred că povestea aceasta cu coronavirusul s-ar încadra într-una din situațiile specificate în Codul Administrativ. Nu poți face alegeri când țara este în carantină, spre exemplu.
Se pot amâna cât durează situația care a determinat amânarea. Nu este o perioadă anume. În situația asta, cei aflați în funcție rămân în continuare să administreze treburile țării până la alegerea noului primar”, a explicat fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean, potrivit psnews.ro.
”Trebuie dată o lege”
Și fostul ministru al Justiției în guvernarea PSD, Florin Iordache, spune că mandatul actualilor primari poate fi prelungit doar prin lege.
”Dacă nu dai o lege, la 4 ani expiră mandatele actualilor aleși și fiind expirați ei nu mai pot da acte de autoritate, să semneze orice”, precizează Iordache, conform sursei citate.
”Trebuie dată o lege. În Codul Administrativ scrie că primarii au mandat de 4 ani. Ar trebui dată o lege care să spună că e stare de necesitate și trebuie să fie prelungit mandatul primarilor. Numai prin lege se poate.
Dacă ajungem la o situație în care nu mai pot avea loc întâlniri cu cetățenii în campanie, blochezi orașe sau există cartiere sau localități blocate, clar nu se pot face alegeri.
Alegerile înseamnă perioada premergătoare de campanie și apoi perioada când oamenii se duc și votează. Dacă nu dai o lege, la 4 ani expiră mandatele actualilor aleși și fiind expirați ei nu mai pot da acte de autoritate, să semneze orice.
Dacă se dă o lege, se prelungește mandatul actualilor primari până când se hotărăște că vor fi alegeri”, a precizat el.