Ce se întâmplă cu indexarea pensiilor
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a vorbit despre indexarea pensiilor și posibilitatea acordării unor ajutoare „one-off” pentru pensionarii cu venituri mici, subliniind importanța respectării angajamentelor statului și a stabilității bugetare.
Deși detaliile exacte urmează să fie clarificate, ministrul a evidențiat principalele direcții de lucru și constrângerile bugetare pentru anul 2025.
Conform noii legi a pensiilor, indexarea pensiilor ar trebui să aibă loc de la 1 ianuarie 2025, însă aceasta este incertă din cauza constrângerilor financiare. Ministrul a recunoscut dificultățile asociate cu respectarea acestui angajament, menționând că impactul cheltuielilor suplimentare din 2024 se va resimți pe termen lung.
„Vom lucra la aceste calcule în cursul lunii ianuarie, vom veni cu detalii după data de 20 ianuarie. Impactul trebuie calculat exact, trebuie văzut. Da, mi-ar fi plăcut ca statul român să își asume angajamente care pot fi respectate. Efectul creșterilor de cheltuieli din 2024 se va duce în lanț pe foarte mulți ani înainte.
Şi, încă o dată, obligația mea ca viceprim-ministru și ca ministru al Finanțelor este să caut soluția plăților corecte a tuturor angajamentelor din 2024, la nivelul sfârșitului de an, în 2025.
Putem asigura acest lucru, urmând ca în 2026 să revedem care sunt posibilitățile de compensare a acestor amânări, practic, care au avut loc odată cu aprobarea ordonanței de urgență”, a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, la finalul ședinței de guvern de luni.
Ajutoare „one-off” pentru pensionari
Un posibil sprijin pentru pensionarii cu venituri mici ar putea veni sub forma unor ajutoare unice („one-off”). Acestea ar urma să fie acordate în funcție de spațiul bugetar disponibil, dar pragul exact pentru eligibilitate și perioada de aplicare (o singură lună sau pe parcursul întregului an) nu au fost încă stabilite.
„Spațiul bugetar este cel care ne va conduce pe tot parcursul anului 2025. Încă o dată, stabilitatea este primordială. Mesajul nostru către piețele financiare trebuie să fie ferm. Dacă ne asumăm un deficit bugetar, trebuie să ni-l respectăm, în condițiile în care avem în față provocări semnificative și pe plan național și pe plan internațional.
Deci, lucrurile trebuie ținute sub control, iar ceea ce se va propune și se va promite în bugetul anului 2025 trebuie respectat ca atare”, a adăugat ministrul.
El a precizat că prioritatea este evitarea derapajelor bugetare, subliniind că orice decizie luată în luna ianuarie trebuie să fie clar comunicată și respectată pe parcursul anului.
Bugetul pe 2025 trebuie construit cu responsabilitate
Ministrul a evidențiat că bugetul pe 2025 trebuie construit cu responsabilitate, fără promisiuni care nu pot fi respectate. În cazul unor limitări bugetare, măsurile ar trebui să fie asumate de la începutul anului pentru a evita incertitudinile.
„Nu mai putem să ne permitem derapaje, nici în sus, nici în jos. Dacă bugetăm niște cheltuieli care încap în anvelopa bugetară ele trebuie făcute. Dacă nu pot fi făcute trebuie spus la început, în ianuarie, că anul acesta nu avem posibilitatea plăților respective și trebuie asumate aceste lucruri.
De aceea am spus că vrem să aducem o schimbare în ceea ce privește abordarea acestor teme la nivel guvernamental”, a explicat ministrul.
Detaliile privind ajutoarele „one-off” și alte măsuri pentru pensionari vor fi stabilite în următoarele săptămâni, după analiza execuției bugetare și elaborarea bugetului pentru 2025. O decizie finală este așteptată după data de 20 ianuarie.