Listarea BCR, cea mai mare bancă din România, pe bursa de la Bucureşti va fi amânată cu cel puţin doi ani. Aşa s-a stabilit într-un acord semnat de acţionarii principali ai băncii, cele cinci SIF-uri şi Erste Bank, acţionarul majoritar.

Termenul de amânare nu este unul bătut în cuie, el fiind mai mult o estimare a momentului în care piaţa bursieră îşi va reveni. Concret, SIF-urile pot solicita la un moment pe care îl vor considera oportun listarea băncii. Totuşi, decizia nu stă numai în mâinile SIF-urilor, decizia finală urmând să fie luată după realizarea unei analize în acest sens de către o instituţie independentă de acţionari principali.

AVAS a acceptat propunerea acţionarilor, acordul instituţiei fiind mai mult formal, întrucât clauza cu pricina a fost solicitată la privatizare de către SIF-uri.

Iniţial, în cadrul contractului de privatizare a băncii, Erste se obliga să listeze BCR la Bucureşti în cel mult trei ani de la preluare. Acest termen ar urma să expire luna următoare. Modalitatea listării nu a fost modificată, urmând să se decidă între listare directă sau ofertă publică. De asemenea, după listare, participaţia Erste nu trebuie să scadă sub 50% + o acţiune.

În prezent, Erste deţine 69,3% din acţiunile băncii, iar cele cinci SIF-uri au 30,11%. Deocamdată, singurul contact – indirect de altfel – pe care investitorii îl pot avea cu BCR este prin achiziţionarea de acţiuni Erste Bank. Erste este listată şi la BVB cu simbolul EBS.