Ce se întâmplă cu aceste pensii? Legea ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie
Astfel, legea ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022, potrivit informațiilor transmise de anumite surse din PNL pentru stiripesurse.ro
În momentul de față, pensiile speciale ale aleşilor locali nu se află în plată, fiind date decizii de prorogare a intrării în plată de la an la an, începând cu 1 ianuarie 2020. În cazul în care Guvernul nu ia o decizie în luna decembrie, pensiile de serviciu ale aleşilor locali ar urma să intre în plată de la 1 ianuarie 2022.
Proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale pentru aleşii locali a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor, luna trecută. Ultimul cuvânt în ceea ce priveşte iniţiativa legislativă o va avea Senatul. Amintim că PSD şi UDMR se împotrivesc eliminării pensiilor speciale.
Ce spune purtătorul de cuvânt al PNL?
Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a explicat că partidul pe care-l reprezintă o să reformeze sistemul de pensii. Acesta a fost întrebat și dacă se pune problema unei reforme și a pensiilor aleșilor locali. Astfel, oficialul a precizat că o astfel de discuție nu a avut loc astăzi în partid.
„Nu am discutat despre pensiile aleșilor locali. Suntem consecvenți în ceea ce privește reformarea sistemului de pensii. E prevăzută și în PNRR”, a declarat Ionuț Stroe.
Răspunsul lui Florin Cîțu
La rândul său, Florin Cîţu a declarat că a discutat în şedinţa conducerii PNL despre reforma sistemului de pensii, despre faptul că avem în PNRR anumite criterii şi un sistem de pensii bazat pe sustenabilitate şi competitivitate.
„Am făcut un calcul rapid cu ceea ce am agreat noi, PNL, pe pensii, şi ce avem acum în buget, şi am atinge foarte rapid acea limită de 9,4 % din PIB. Trebuie să fim foarte atenţi. Putem să ne uităm cum prioritizăm, acea limită în PNRR ia în calcul o reformă a sistemului de pensii. Pe noi ne interesează şi deficitul la pensii să nu crească, pentru că, până la urmă, ne furăm căciula, pentru că pe de o parte creştem pensiile şi pe de alta, creştem deficitul. Trebuie să facem totul sustenabil, astfel încât să putem plăti pensiile”, a declarat Cîţu, punctând că o modificare a viziunii pe acest subiect ar trebui discutată cu oficiaslii europeni.
De asemenea, preşedintele PNL a afirmat, despre introducerea pensiilor aleşilor locali, de la 1 ianuarie, că impactul bugetar al introducerii acestor pensii ar fi în jur de 600 de milioane de lei, anual şi că astăzi, în şedinţa coaliţiei, se va discuta acest subiect.
Florin Cîţu a precizat că Ministrul Finanţelor Publice trebuie să prezinte liniile bugetului de stat pe 2022 şi se va discuta şi despre legea plafoanelor.
„Din punctul nostru de vedere, ce discutăm ca partid politic, este să vedem dacă vrem să rămînă aceeaşi tyraiectorie a defictului bugetar, care e construit luând în calcul şi reformele, legea pensiilor, România educată”, a spus Cîțu, punctând că în noul buget nu vor fi taxe noi.
„Astăzi, în coaliţie primim proiecţia de buget de la Ministerul Finanţelor”, a conchis președintele PNL.