Radu Marinescu: Anchete penale în desfășurare privind anularea alegerilor prezidențiale

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a confirmat existența unor dosare penale în lucru la mai multe structuri de parchet, vizând aspecte esențiale legate de procesul electoral, precum posibile interferențe în mecanismul de vot, modalitățile de finanțare electorală și suspiciuni de spălare de bani.

Aceste investigații, desfășurate de unități specializate, analizează inclusiv posibile atacuri cibernetice care au afectat infrastructura electorală.

Oficialul a explicat că subiectul este de o importanță majoră pentru interesul public și a subliniat că, deși oferă informații generale despre acest proces, nu interferează în mod direct cu anchetele procurorilor.

„Este cu siguranţă o chestiune de mare interes public şi de aceea în virtutea rolului constituţional pe care îl are ministrul Justiţiei vă pot oferi anumite informaţii în legătură cu investigaţiile care se desfăşoară, cu precizarea faptului că ministrul Justiţiei nu poate şi nu intenţionează să interfereze în desfăşurarea efectivă a acestor anchete.

În aceste condiţii, trebuie cunoscut faptul că există dosare de investigaţie penală la nivelul mai multor structuri de parchet, investigaţii care sunt orientate spre analiza posibilelor interferenţe în mecanismul de vot, în modalitatea de finanţare electorală şi în ceea ce priveşte posibile fenomene de spălare de bani, tot în conexiune cu elementele financiare aferente desfăşurării procesului electoral”, a afirmat Marinescu.

Detalii despre anchete

Radu Marinescu a fost întrebat în cadrul unei intervenții la Antena 3 dacă are cunoștință despre anchetele aflate în desfășurare în legătură cu anularea alegerilor prezidențiale.

Acesta a explicat că există dosare la nivelul mai multor structuri de parchet care analizează interferențele în procesul electoral, finanțarea campaniilor și fenomenele de spălare de bani. Potrivit ministrului, aceste investigații sunt esențiale pentru clarificarea circumstanțelor anulării scrutinului.

Marinescu a mai declarat că organele de specialitate au raportat atacuri cibernetice asupra infrastructurii electorale, iar aceste incidente sunt incluse în anchetele penale, fiind tratate de structuri de parchet specializat.

El a precizat că dosarele sunt în faza de urmărire penală in rem, ceea ce înseamnă că se investighează faptele și nu sunt vizate încă persoane specifice.

Discreție asupra detaliilor anchetelor

Chestionat cu privire la unitățile de parchet implicate, ministrul Justiției a evitat să ofere detalii, menționând că acestea au fost desemnate în funcție de competențele lor specifice.

Marinescu a subliniat că oferirea unor informații suplimentare ar putea afecta eficiența și rezultatele anchetelor. De asemenea, întrebat despre numărul dosarelor deschise, a explicat că nu poate face o estimare exactă, întrucât aceasta este o chestiune aflată în competența exclusivă a procurorilor de caz.

El a adăugat că dosarele pot fi reunite sau disjunse pe parcurs, în funcție de operativitatea investigațiilor.

„Cert este că se administrează probe, se efectuează urmărirea penală cu celeritate, întrucât aceste cauze vizează interese vitale ale ţării noastre şi atunci sigur că suntem cu toţii deosebit de interesaţi să aflăm adevărul”, a declarat ministrul.

Întrebat dacă procurorii au solicitat documente de la instituții precum Autoritatea Electorală Permanentă, Marinescu a precizat că nu are cunoștință directă despre asemenea solicitări, dar a afirmat că investigațiile penale vor implica, inevitabil, colaborarea cu toate instituțiile relevante.

Totodată, el a admis că, dacă există indicii privind interferențe extra-statale, acestea ar putea duce la extinderea investigațiilor cu elemente de extraneitate.

Va schimba CEDO rezultatul alegerilor din România?

Radu Marinescu a fost întrebat și despre rolul Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în contextul anulării alegerilor.

El a explicat că, până acum, CEDO a respins o cerere formulată, iar examinarea de fond a situației va dura mai mult timp.

Ministrul a precizat că, în cazul în care instanța europeană va solicita documente sau informații, acestea vor fi puse la dispoziție pentru soluționarea cauzei.

„Ceea ce se cunoaşte public până în momentul de faţă, o solicitare formulată a fost respinsă de către CEDO.

Examinarea de fond va dura mai mult timp şi cu siguranţă vor fi puse la dispoziţia instanţei europene în măsura în care vor fi solicitate orice fel de documente pentru a fi soluţionată acea cauză. (…)

Nu am cunoştinţă ca până în momentul de faţă să fi fost solicitate astfel de informaţii”, a mai spus Radu Marinescu.