Ilie Bolojan, despre posibila anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale

Ilie Bolojan a declarat că o posibilă anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale reprezintă ”o chestiune sensibilă” și că, în astfel de situații, deciziile trebuie să fie luate cu mare responsabilitate.

”Cred că în momente foarte sensibile, cum sunt cele electorale, în care tensiunile sunt destul de mari, astfel de decizii trebuie analizate cât se poate de responsabil, cât se poate de clar şi, dacă într-adevăr sunt dovezi fără echivoc că unii dintre candidaţi au încălcat legea, că s-a intervenit în susţinerea unora sau altora în forme care periclitează funcţionarea normală a democraţiei, atunci, pe baza unor chestiuni, fără echivoc, subliniez, pot fi luate anumite decizii”, a declarat acesta la Antena 3 CNN.

Președintele interimar al PNL a precizat că situația reprezenta o chestiune foarte sensibilă și e necesar ca deciziile să fie luate cu mare responsabilitate.

”Într-adevăr, sunt nişte lucruri care nu au o explicaţie cât se poate de clară. Este greu să ai campanii importante în online, indiferent de vehiculul pe care îl foloseşti, fără să ai şi bugete de campanie. Toţi cei care facem campanie, ştim că în această perioadă, orice fel de multiplicare de mesaj, orice fel de targhetare, de a direcţiona un mesaj către un grup de auditori, înseamnă nişte bugete de campanie pentru că altfel este imposibil să faci această chestiune”, a adăugat el.

Ilie Bolojan consideră că este imposibil ca cineva să desfășoare campanii care să se extindă fără un buget alocat.

”Sigur, cu cât ai mai mulţi voluntari, cu cât ai mai mulţi susţinători, cu atât anumite lucruri pot fi făcute mai ieftin, dar este imposibil să ai campanii care expandează, fără să ai nişte bugete.

Într-adevăr, aşa cum s-a văzut, toate partidele au campanii, mai bune sau mai proaste, dar este evident că pe un anumit vehicul de online a explodat practic o campanie pe ultima sută de metri şi nu s-ar fi putut face această chestiune fără să fie nişte bugete. Sigur, poţi să ai nişte consultanţi mai buni, poţi să ai nite echipe tehnice mai bune, dar asta e o chestiune care greu poate fi explicată”, a afirmat acesta.

Liberalul a mai subliniat că lumea politică a înțeles semnalul de alarmă dat duminică la vot.

”În momentul în care iei anumite decizii în perioade sensibile este bine să cumpăneşti lucrurile în aşa fel încât să nu transformi o problemă să spunem complicată, într-una şi mai complicată. A fost decizia privind anularea candidaturii doamnei Şoşoacă. Era probabil o supapă de vot împotrivă, pentru că acest vot cumulat pe care l-am văzut este în mod evident un vot care în afară de campanii de divizare, de ostilizare, vine pe o stare de nemulţumire faţă de lumea politică.

Nu putem fugi de această chestiune. Şi atunci din partea celor care pretindem că ne interesează stabilitatea în această ţară, trebuie să fim conştienţi că acest semnal pe care l-am primit puternic trebuie să fie urmat de nişte replici şi am încercat în aceste câteva zile de când sunt preşedintele PNL să dau o replică şi să arăt că PNL a înţeles despre ce este vorba şi că facem tot ce trebuie ca să recâştigăm încrederea oamenilor”, a spus Ilie Bolojan.

Ilie Bolojan
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Discuție cu un român din Italia

Președintele interimar al PNL a povestit despre o discuție avută cu un român din Italia, care i-a spus că, deși a votat în primul tur cu un candidat, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale va vota cu altul, „pentru că a fost pus la colț”.

Acesta a atras atenția că atacarea lui Călin Georgescu din toate părțile poate să aibă efectul contrar.

”Partea de victimizare trebuie avut grijă pentru că riscă să transforme un om într-o victimă a clasei politice şi, pe fondul acesta de nemulţumire, există riscul să vedem nişte voturi, atât la alegerile parlamentare, cât şi în turul doi care să ne surprindă”, a declarat Bolojan.

Liberal a adăugat că realitatea a infirmat toate prognozele și sondajele realizate înainte de scrutin.

”Trebuie să recunoaştem că aproape toate sondajele, toate datele, au fost invalidate de realitate şi asta este o chestiune ori dată de o spirală a tăcerii, ori dată de faptul că institutele de sondare trebuie să-şi mai calibreze lucrurile”, a spus el.

Lecțiile învățate de PNL după votul de duminică

Recent, Ilie Bolojan a subliniat două lecții fundamentale care ar trebui să modeleze viitorul politic al României: fenomenul votului de protest și necesitatea unei reforme a liderilor politici.

Invitat de Andreea Esca la ProTV, acesta a explicat că votul românilor în alegerile recente a fost, în mare parte, unul de protest, generat de lipsa de încredere în clasa politică. Potrivit acestuia, alegătorii și-au exprimat nemulțumirea față de opacitatea și lipsa de reformă din politica românească. Bolojan a subliniat, de asemenea, că pentru a preveni perioade dificile pentru România, politica trebuie să conștientizeze necesitatea unei reforme profunde, iar partidele politice trebuie să își reformeze conducerea pentru a răspunde eficient și corect nevoilor cetățenilor.

Bolojan a adăugat că viitorul Parlament va reflecta această tendință de vot de protest și va juca un rol crucial în formarea unui guvern funcțional. În acest context, PNL își propune să joace un rol semnificativ în reforma statului și în crearea unui mediu politic mai responsabil, care să pună în prim-plan interesele cetățenilor. Mai multe puteți citi aici.