Potrivit unor surse oficiale, săptămâna viitoare, Guvernul va publica un plan de acțiune pentru reorganizarea sistemului bugetar. Acest plan ar urma să prevadă, printre altele, eliminarea a aproximativ 200.000 de posturi vacante.
În plus, este prevăzut un calendar cu date precise pentru reorganizarea mai multor ministere și fuzionarea unor instituții de sprijin ale acestora până la 1 ianuarie 2024.
Obiectivul major al reformelor fiscale elaborate de coaliția de guvernare, potrivit surselor, este reducerea deficitului bugetar.
Se vorbește, printre altele, despre eliminarea cât mai multor scutiri de la plata CASS în industrii precum construcțiile, agricultura și afacerile cu alimente, menținerea a doar două cote de TVA – una de 9% și una de 19% – și adoptarea unui impozit de 1% pentru proprietățile cu o valoare mai mare de 500.000 de euro.
Potrivit surselor, fondurile obținute din impozitarea proprietăților cu o valoare mai mare de 500.000 de euro ar urma să fie plasate într-un fond destinat în mod special administrațiilor locale pentru a contribui la cofinanțarea inițiativelor PNNR.
Deficitul bugetar a crescut
Potrivit Ministerului de Finanțe, execuția bugetului general consolidat pe primul semestru al anului 2023 a avut un deficit de 37,21 miliarde de lei, respectiv 2,34% din PIB, în creștere față de execuția primului semestru al anului 2022, care a avut un deficit de 23,51 miliarde de lei, respectiv 1,67% din PIB.
În prima jumătate a anului, veniturile totale la bugetul consolidat au crescut cu 12% (an/an), la 242,74 miliarde lei, în timp ce cheltuielile totale au crescut cu 16,5% (nominal), la 279,96 miliarde lei.
Creșterea veniturilor a fost susținută de venituri mai mari din impozite, cum ar fi impozitele pe salarii și pe venit, contribuțiile la asigurări, impozitul pe profit, finanțarea UE și TVA.
„Dinamici pozitive, însă mai temperate, se observă în cazul TVA – pe fondul decelerării bazei macroeconomice relevante (explicată printr-un efect de bază ridicat aferent anului trecut), respectiv în cazul veniturilor nefiscale – influenţate şi de diminuarea încasărilor din redevenţe, pe fondul descreşterii preţurilor energiei”, a arătat ministerul de Finanțe.
Valoarea totală a impozitului colectat pe salarii și venituri a fost de 20,70 miliarde de lei, în creștere cu 22,3% (an/an), în principal datorită încasărilor mai mari din impozitul pe dividende (plus 89%) și din impozitul pe pensii (plus 40,3%), veniturile din declarația unică de venit înregistrând, de asemenea, o dinamică pozitivă de 11,4%.