Săptămâna viitoare, transportatorii pegătesc în faţa Guvernului, cel mai mare miting din acest an, la care sunt aşteptate 3.000 de taxiuri şi 2.000 de autobuze.
Vicepreședintele COTAR, Ion Comuși ne-a declarat că nu au fost invitați la negocieri de către reprezentanții Ministerului Transporturilor.
„Pentru săptămâna viitoare avem depusă solicitare pentru un miting în faţa Guvernului României. Eu zic că vom fi vreo 3.000 de taxiuri şi 2.000 de autobuze. Pentru miercuri şi joi am cerut la Primăria Capitalei (autorizaţie – n. r.). Ne-au chemat mâine (joi – n. r.) la Comisia de ordine publică şi vom stabili exact câte maşini şi cum venim. Va fi de la ora 9:00 la ora 15:00. Nu cred că doamna Dăncilă îşi doreşte acest lucru şi nici Guvernul nu îşi doreşte aşa ceva”, a spus Comuşi. Transportatorii au protestat miercuri la Ministerul Transporturilor nemulţumiţi de un proiect de ordin al ministrului de resort care nu mai acordă prioritate la licitaţii firmelor ce operau deja pe un anumit traseu.
„Ministerul Transporturilor a făcut o propunere, lansată în dezbatere publică. Asta este o amânare pentru noi. Nu este în regulă ce se întâmplă, pentru că, în urmă cu patru luni, ne transmitea un mesaj foarte clar că se prelungesc aceste trasee, după care, cu trei luni înainte de atribuire, ne spune că se schimbă regula jocului. Nu este un lucru pe care noi să-l acceptăm. Dacă nu se face nimic, vom rămâne în stradă şi vom face mitinguri până când cineva ne va auzi, dacă doreşte să ne audă. Dacă nu se doreşte să ne audă, asta e! Noi, toate patronatele din Comisia de dialog social, am hotărât şi am spus că nu suntem de acord cu acest ordin. A fost respins în Comisia de dialog social”, a explicat Comuşi, citat de agerpres
El a subliniat că important este mesajul pe care vor să-l dea transportatorii prin acest protest, iar ministrul Lucian Şova să înţeleagă „că noi, ca şi patronate, ne cerem nişte drepturi şi este normal, pentru că noi muncim în ţara asta, nu dânsul. Nu am dori să fim vânduţi ca un SRL”. Comuşi a menţionat că transportatorii vor protesta şi joi, între 9:00 şi 15:00, la Ministerul Transporturilor.
Ministerul Transporturilor nu este dispus să elimine orice barieră din discuţiile cu transportatorii, dar este deschis dialogului şi altor forme de dezbatere, însă piaţa transporturilor regulate interjudeţene de pasageri trebuie să fie deschisă şi accesibilă oricui este autorizat să desfăşoare o astfel de activitate, a declarat, pe 26 septembrie, ministrul Transporturilor, Lucian Şova, ca răspuns la protestul transportatorilor din acea zi.
„Astăzi, în România, sunt aproximativ 3.600 de companii autorizate să facă transport rutier de pasageri, din care doar 325 efectuează transport prin curse regulate interjudeţean. Astăzi, în România, sunt peste 28.000 de autobuze autorizate, din care în jur de 2.900 de autobuze participă la această activitate. Se vede în mod clar că există un dezechilibru cu privire la desfăşurarea acestor activităţi. Există o exclusivitate pe care cele 325 de firme o au pentru efectuarea acestui transport de mai bine de 15 ani. La 1 iulie 2019, programul actual expiră şi tot atunci intră în vigoare un regulament european care prevede liberul acces la această piaţă”, a afirmat Şova.