ANPC începe „Controlul Mare” al produselor de post
Paul Anghel, directorul general al ANPC, a anunțat personal că se vor efectua verificări și monitorizări continue pe piață în această perioadă, având ca scop prevenirea oricăror abateri în domeniul protecției consumatorilor. Operatorii economici care nu respectă legislația în vigoare vor fi sancționați conform prevederilor legale.
Cum vă puteți da seama că produsele cumpărate sunt de post?
Pentru a vă asigura că produsele pe care le achiziționați în timpul postului Sfintelor Paști nu pun în pericol sănătatea dumneavoastră, vă recomandăm să procurati produse alimentare de post exclusiv din locuri autorizate și amenajate corespunzător. Este important să solicitați și să păstrați bonul de casă, astfel încât să puteți dovedi, în cazul în care este necesar, calitatea, conformitatea sau siguranța unui produs.
Vă atragem atenția că achiziționarea produselor alimentare de post din locuri neautorizate poate implica riscuri pentru sănătate deoarece comerciantul respectiv nu poate garanta condițiile optime de transport, depozitare și comercializare. Produsele achiziționate în aceste condiții pot fi neconforme sau chiar periculoase pentru sănătate.
Citiți mereu eticheta alimentelor
Este recomandat să verificați cu atenție eticheta produselor de post pe care le cumpărați. Acestea ar trebui să fie compuse din ingrediente vegetale, texturate proteic din soia, mixuri pe bază de soia etc. Evitați să cumpărați produse al căror etichetă nu oferă informații complete și corecte despre conținutul, ingredientele sau calitatea produsului.
Îndemnăm consumatorii să citească cu atenție eticheta produselor pentru a respecta postul de Paști și pentru a evita să fie înșelați. Acordați o atenție specială listei de ingrediente. Dacă aceasta include ingrediente de origine animală, cum ar fi lapte praf, zer praf sau pudră de ou, trebuie să știți că aceste produse nu sunt considerate alimente de post.
Atunci când cumpărați produse tăiate, fracționate sau porționate, vă recomandăm să solicitați să vedeți eticheta produsului pentru a verifica compoziția și data durabilității minimale. Pe unele ambalaje, în afară de lista de ingrediente, s-ar putea să găsiți menționată și afirmația „poate conține urme de ou, lapte…”. Aceasta este o informație furnizată voluntar de către producător și indică faptul că, în ciuda tuturor măsurilor luate pe durata procesului de producție, uneori nu se pot evita urmele minime din acele ingrediente menționate.
Verificați mereu data de expirare
Asigurați-vă că în magazin sunt respectate condițiile de depozitare specificate de producător, în special temperatura. Evitați să cumpărați produse care au fost expuse la temperaturi mai mari decât cea specificată. După ce le achiziționați, respectați la domiciliu condițiile de depozitare indicate pe ambalaj.
Verificați întotdeauna data durabilității minimale. Nu achiziționați produse care au depășit data de durabilitate minimă sau data limită de consum, sau în cazul în care aceasta a fost modificată sau ștearsă.