Mai precis, guvernul Suediei a încercat în ultima vreme să minimizeze o criză în sectorul imobiliar care a redus încrederea în statul nordic. Mesajul autorităților suedeze este unul simplu.
Chiar dacă unele companii au probleme, ţara nu le are, au subliniat acestea, conform informațiilor preluate de Reuters.
Guvernul Suediei încearcă să combată o criză în sectorul imobiliar
În momentul de față, Heimstaden Bostad se confruntă cu o criză de finanţare de mai multe miliarde de dolari. Această problemă s-a întors asupra unuia dintre proprietarii săi, cel mai mare fond de pensii din Suedia.
Heimstaden Bostad este un investitor imobiliar de 30 de miliarde de dolari. Acesta are ansambluri de locuinţe de la Stockholm la Berlin. Această țară a fost naţiunea europeană cel mai grav lovită de o criză globală a sectorului imobiliar, declanşată de creşterea abruptă a ratelor dobânzilor.
Sursa menționată amintește că băncile au acordat proprietarilor de case împrumuturi de peste 4.000 de miliarde de coroane suedeze, respectiv 360 de miliarde de dolari.
Suedezii sunt de două ori mai puternic îndatoraţi decât germanii sau italienii
De asemenea, suedezii sunt de două ori mai puternic îndatoraţi decât germanii sau italienii, fiind îngreunaţi de aceste împrumuturi pentru locuinţe.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a semnat la începutul anului împrumuturile ridicate ale gospodăriilor Suediei. Au fost luate în calcul și datoriile firmelor de proprietăţi comerciale şi dependenţa acestora de băncile locale, ca un risc pentru stabilitatea financiară.
Criza imobiliară s-a accelerat în această lună
Mai mult, criza imobiliară s-a accelerat în această lună. Evoluția a fost înregistrată în contextul în care fondul de pensii Alecta a declarat că cel mai mare proprietar rezidenţial din Suedia are nevoie de numerar şi că ar putea să îl susţină financiar.
Fondul de pensii Alecta deţine un pachet de 38% din Heimstaden Bostad.
Swedbank estimează că deficitul actual al Heimstaden Bostad ar putea fi de aproximativ 30 de miliarde de coroane, respectiv 2,7 miliarde de dolari.
În acest context, autoritatea de reglementare financiară din Suedia a lansat o anchetă cu privire. Aceasta vizează motivul și modalitatea în care Alecta a investit 4,5 miliarde de dolari în gigantul imobiliar. Investiţia cu probleme a fondului Alecta reprezintă 4% din fondurile sale.
Heimstaden a făcut „progrese bune în acoperirea rambursărilor obligaţiunilor din 2024” şi „nu se bazează pe injectarea imediată de capital pentru a ne îndeplini obligaţiile”, a declarat Christian Dreyer, un purtător de cuvânt al investitorului.
Totuși, acesta a semnalat că investitorul este deschis către alt sprijin. În acest context, guvernul din Suedia se pregăteşte pentru acţiune, pe măsură ce criza din sectorul proprietăţilor se extinde.