Mișcările de protest sunt departe de a se fi încheiat. Fermierii din Franța și cei din Spania vor să iasă din nou în stradă, chiar dacă s-au luat deja măsuri la nivelul guvernelor pentru a li se îndeplini solicitările.
Fermierii din Franța au exprimat intenția lor de a continua protestele în săptămânile viitoare, într-un efort de a forța guvernul să-și respecte promisiunile de a sprijini sectorul agricol, a declarat Arnaud Rousseau, președintele sindicatului FNSEA, duminică, conform informațiilor furnizate de AFP și Reuters.
După angajamentele făcute de guvernul francez, fermierii așteaptă acum măsuri concrete la nivelul fermelor lor. Chiar dacă FNSEA nu a lansat un apel la o mobilizare la nivel național, „fiecare departament își rezervă dreptul de a iniția anumite acțiuni”, a precizat Arnaud Rousseau în ultima zi a Salonului Agricol de la Paris, înainte de o întâlnire planificată între președintele Emmanuel Macron și sindicatele fermierilor, programată să aibă loc la Palatul Elysee la mijlocul lunii martie.
„Ceilalți care se așteaptă ca totul să se rezolve în 15 zile greșesc. Fermierii au nevoie de acțiuni concrete… S-ar putea să vedem mai multe acțiuni pentru a ne asigura că lucrurile se vor întâmpla în zilele următoare”, a adăugat Rousseau, fără a oferi alte detalii.
Luna trecută, fermierii francezi și-au suspendat în mare parte protestele după ce premierul Gabriel Attal a promis noi ajutoare de urgență în valoare de peste 400 de milioane de euro. De asemenea, guvernul de la Paris a promis să reducă constrângerile, în special cele legate de protecția mediului.
Proteste ale fermierilor în toată Europa
La fel ca și colegii lor din Spania, Germania, Grecia sau Polonia, fermierii francezi protestează împotriva ceea ce ei consideră a fi o concurență neloială din partea țărilor non-UE, care nu sunt supuse acelorași reguli, precum și împotriva birocrației europene. Fermierii critică, de asemenea, prețurile de achiziție mult prea scăzute pentru producția lor, în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), și lipsa ajutoarelor pentru acest sector.
Comisia Europeană a formulat recent o serie de propuneri pentru a reduce povara reglementărilor asupra fermierilor și pentru a răspunde revendicărilor acestora, inclusiv relaxarea cerințelor cu privire la terenurile lăsate în paragină și simplificarea procedurilor administrative.
La nivel internațional, reuniunea ministerială a Organizației Mondiale a Comerțului s-a încheiat sâmbătă fără ca țările membre să ajungă la un acord cu privire la două teme majore: pescuitul și agricultura.