Războiul din Ucraina va avea un impact economic fără precedent asupra Europei, avertizează unii dintre directorii generali ai marilor companii europene.

Potrivit acestora, este așteptată o recesiune semnificativă pe tot continentul, care a devenit vulnerabil în ultimele două luni de zile. Publicația CNBC scrie că zona euro se confruntă concomitent cu şocuri economice din cauza războiului din Ucraina, dar şi cu o creştere a preţurilor alimentelor şi energiei.

Toate aceste lucruri au generat îngrijorări mari în rândul marilor companii. Spre exemplu, Stefan Hartung, CEO al gigantului german de inginerie şi tehnologie Bosch susține că de vină ar fi atât războiul cât și pandemia de COVID, care a dus la o recesiune în curs de dezvoltare.

Economia Europei, grav afectată

„Cu siguranţă, vedem o mare recesiune în curs de dezvoltare, dar asta este exact ceea ce vedem, este în devenire. Există încă o cerere majoră din cauza crizei Covid pe care tocmai suntem pe cale să o părăsim”, a declarat Stefan Hartung, CEO al gigantului german de inginerie şi tehnologie Bosch.

În același timp, Hartung a mai subliniat și faptul că indiferent de cât de mari sunt prețurile sau dobânzile, cereri există în continuare.

„Asta înseamnă că pentru o anumită perioadă de timp această cerere va fi în continuare acolo, chiar dacă vedem creşterea dobânzii şi vedem creşterea preţurilor, dar, la un moment dat, nu va fi doar o criză de ofertă, va fi fi, de asemenea, o criză a cererii şi, cu siguranţă, suntem într-o recesiune profundă”, a adăugat el.

Îngrijorări vin și din partea economistul-şef de la Berenberg, Holger Schmieding. El susține că riscurile pe termen scurt pentru economie sunt de scădere în Europa.

Acesta a adus în discuție înrăutățirea relațiilor cu China, dar și cheltuielile consumatorilor. De asemenea, situația gazelor rusești este și ea luată în calcul.

Efectele sancțiunilor UE

”Înrăutăţirea restricţiilor din China şi cheltuielile prudente ale consumatorilor ca reacţie la preţurile ridicate ale energiei şi alimentelor ar putea cauza cu uşurinţă o contracţie temporară a PIB-ului zonei euro în trimestrul II.

Un embargo imediat asupra importurilor de gaze din Rusia (foarte puţin probabil) ar putea transforma asta într-o recesiune mai gravă. Dacă Fed greşeşte şi catapultează SUA direct din boom în explozie (improbabil, dar nu complet imposibil), o astfel de recesiune ar putea dura până în anul viitor”, a mai spus el.

Un alt semnal de alarmă a venit și de la Mark Branson, preşedintele autorităţii germane de reglementare financiară BaFin. Potrivit acestuia, orice escaladare militară în Ucraina sau o întrerupere ulterioară a aprovizionării cu energie ar putea prezenta riscuri serioase pentru creştere în cea mai mare economie a Europei.

El a făcut referire și la inflație.

„Vedem deja că creşterea este în jur de zero în multe jurisdicţii, inclusiv aici, şi este vulnerabilă. Este, de asemenea, vulnerabilă la şocurile în curs legate de Covid. Avem inflaţia care va trebui abordată şi va trebui să fie abordată acum, aşa că acesta este un cocktail care este dificil pentru economie”, a adăugat el.

Companiile afectate de războiul din Ucraina

La rândul său, Slawomir Krupa, CEO adjunct la Societe Generale, a declarat pentru CNBC că banca franceză monitorizează îndeaproape imaginea macroeconomică, pentru a vedea care sunt riscurile.

„Avem aşteptările inflaţioniste în creştere şi riscul unui impact final, fundamental asupra macroeconomiei, de intrare într-o recesiune”, a spus el.

Și Ola Kallenius, CEO-ul Mercedes-Benz, a declarat pentru sursa citată că situaţia din China şi războiul din Ucraina creează ”un mediu de afaceri dificil” pentru producătorul german de automobile de lux.

El a vorbit despre criza semiconductorilor, dar și despre restricțiile din China.

”Pe de o parte, avem deficitele în curs asociate în principal cu semiconductorii. În plus, există acum noi restricţii în China, cea mai mare piaţă a noastră, care ne vor afecta în China, dar ne pot afecta şi lanţurile de aprovizionare din întreaga lume şi, în plus, desigur, războiul din Ucraina, deci mediul de afaceri este dificil”, a explicat acesta.