BCE ar putea reduce dobânda de referință
Potrivit declarațiilor lui Yannis Stournaras, un oficial al băncii centrale elene care face parte din conducerea BCE, există posibilitatea ca Banca Centrală Europeană să reducă dobânda de referință. S-ar putea ajunge la un total de 1 punct procentual în acest an. Cu toate acestea, nu s-a ajuns încă la un consens în cadrul băncii centrale din zona euro în acest sens. Informațiile au fost furnizate într-un interviu acordat publicației Proto Thema și transmise de Reuters.
”Personal, cred că este posibilă reducerea dobânzilor de patru ori în acest an, cu câte 0,25 de puncte procentuale”, a declarat Stournaras.
Cu toate acestea, nu toți membrii BCE nu sunt de acord încă această opinie.
”Unii colegi sunt mai sceptici şi cred că reducerea dobânziloe ar trebui să fie mai moderată”, a adăugat el.
Stournaras a declarat săptămâna trecută că se pare că există un consens în cadrul BCE pentru o reducere a dobânzilor în iunie. Și că banca nu are niciun motiv să aştepte ca Fed să reducă mai întâi dobânzile.
Și IRCC este în scădere
Descreșterea Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) ar putea conduce la reducerea ratelor dobânzilor și la sporirea numărului de împrumuturi acordate de instituțiile bancare.
După doi ani de creștere constantă și un an de stagnare, Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) pare să înregistreze o descreștere în trimestrul al doilea al anului curent. În cursul anului anterior, IRCC a avut fluctuații minore.
Cu toate acestea, începând din al doilea trimestru al anului 2024, Banca Națională a României estimează că IRCC va fi de 5,90%. Mai mic decât 5,97%, valoarea înregistrată în primele trei luni ale acestui an. Se preconizează că o nouă reducere până la 5,84% va avea loc în perioada iulie-septembrie.
Deși reducerea acestui indicator este foarte mică, poate indica o tendință descrescătoare care va conduce la scăderea ratelor dobânzilor pentru împrumuturile contractate de aproape jumătate de milion de români cu rate indexate la IRCC. Spre exemplu, pentru un credit ipotecar de 350.000 de lei pe o durată de 30 de ani, rata lunară ar putea să se reducă cu 9 lei începând din luna aprilie.
„IRCC se află pe o tendință descrescătoare în următoarele două trimestre. Odată ce inflația a ajuns la 6% și BNR se gândește să scadă dobânda de referință, și dobânzile la credite vor urma această traiectorie descendentă în următoarele trimestre.
Acest lucru va genera o reducere a ratelor celor 450.000 de români care au credite ipotecare cu IRCC și va duce și la creșterea numărului de credite noi acordate.
Totuși, în următoarea perioadă, ar trebui să fim atenți la bugetul nostru, la creditele pe care le avem și la cele pe care urmează să le accesăm. Pe lângă acestea, este necesar să urmărim și gradul de îndatorare.
Deși gradul maxim este de 40% – un prag destul de mare și chiar periculos -, este recomandat ca ratele aferente creditelor să nu depășească 25-30% din venitul nostru lunar”, declară Ion Soltinschi, consultant și planificator financiar la MR. Finance.