Naționaliștii din Rusia, furioşi după ultimul eșec din Ucraina
Naționaliștii ruși au cerut duminică, furioși, ca președintele Vladimir Putin să facă schimbări imediate pentru a asigura victoria finală în războiul din Ucraina, la o zi după ce armata rusă a fost forțată să-şi abandoneze principalul bastion din nord-estul Ucrainei.
Căderea rapidă a oraşului Izium din provincia Harkiv a fost cea mai mare înfrângere militară a Rusiei de când trupele sale au fost forțate să îşi întrerupă atacul împotriva ucrainene Kiev, în luna martie.
În timp ce forțele ruseşti au abandonat sâmbătă oraș după oraș în Ucraina, Vladimir Putin inaugura cea mai mare roată din Europa într-un parc din Moscova, pe fondul focurilor de artificii au luminat cerul peste Piața Roșie pentru a sărbători întemeierea orașului în 1147.
Într-un mesaj vocal de 11 minute postat pe aplicația de mesagerie Telegram, liderul cecen Ramzan Kadîrov, un aliat al dlui Putin ale cărui trupe au fost în avangarda campaniei din Ucraina, a negat pierderea oraşului Izium, un punct esenţial de aprovizionare. Dar a recunoscut că operaţiunea militară nu decurge conform planificării.
„Dacă astăzi sau mâine nu se fac schimbări în desfășurarea operațiunii militare speciale, voi fi obligat să merg la conducerea țării pentru a explica situația de pe teren”, a spus Kadîrov. Tăcerea aproape totală a autorităţilor de la Moscova cu privire la înfrângere – sau lipsa oricărei explicații pentru ceea ce s-a petrecut în nord-estul Ucrainei – a provocat o furie semnificativă în rândul unor comentatori pro-război și a naționaliștilor ruși de pe rețelele de socializare.
Pe măsură ce înfrângerile s-au derulat, Ministerul rus al Apărării a postat vineri înregistrări video cu ceea ce a descris ca trupe trimise în regiunea Harkov. Duminică, ministerul a transmis că forțele ruse au lovit poziții ucrainene din regiune cu aviaţia, rachete și artilerie.
Moscova tace
Nici preşedintele Putin, care este comandantul suprem al forțelor armate al Rusiei, nici ministrul apărării, Serghei Șoigu, nu au comentat public înfrângerea până duminică la prânz.
„Ne mândrim cu Moscova și iubim acest oraș cu vechimea sa maiestuoasă și ritmul său modern și dinamic de viață, cu farmecul parcurilor, aleilor și străzilor sale confortabile și abundența de evenimente de afaceri și culturale”, le-a spus dl Putin moscoviților, potrivit unei transcrieri de la Kremlin a mesajului său de felicitare.
Vladimir Putin, care și-a descris șocul după ce i s-a spus, ca spion KGB în Germania de Est, că „Moscova tace” în timp ce Zidul Berlinului s-a prăbușit, a spus că toţi cei căzuți în cursul operațiunii din Ucraina și-au dat viața pentru Rusia. Ministerul Apărării nu a răspuns unei solicitări de comentarii.
„Acum nu este momentul să taci și să nu spui nimic… asta afectează grav cauza”, a afirmat pe Twitter un blogger pro-război cunoscut ca Rybar.
Sâmbătă, ministerul a anunțat o „regrupare” care prevede retragerea trupelor din regiunea Harkiv pentru a se concentra asupra regiunii Donețk, mai departe, în estul Ucrainei – o declarație care a atras și mai multă furie din partea multor bloggeri militari ruși. Unii dintre corespondenții de război pro-Kremlin și foștii și actualii militari care au strâns numeroși urmăritori pe Telegram au acuzat ministerul că a minimalizat la maxim înfrângerea suferită.
Igor Ghirkin, un militant naționalist și fost ofițer FSB care a contribuit la declanşarea războiului din 2014 în regiunea Donbas din estul Ucrainei, a comparat prăbușirea uneia dintre principalele linii de front ale conflictului cu Bătălia de la Mukden din 1905 – o înfrângere catastrofală din războiul ruso-japonez care a declanșat Revoluția din 1905 din Rusia.
Dl Ghirkin, care a fost necruțător în criticile sale la adresa conducerii ţării, numindu-l pe ministrul apărării, Şoigu, „mareșalul de carton”, a spus în repetate rânduri că Rusia va fi învinsă în Ucraina dacă nu se proclamă mobilizarea la nivel național.
Furia naționaliştilor față de eșecul militar este o problemă potenţial mult mai mare pentru administraţia de la Kremlin decât critica liberală pro-occidentală la adresa dlui Putin: sondajele de opinie continuă să arate un sprijin masiv pentru ceea ce autorităţile de la Moscova numesc „operațiunea militară specială”.
Pe fondul sărbătoririi Zilei Moscovei cu petreceri stradale și concerte, sâmbătă, neliniștea s-a răspândit chiar și în parlamentul de obicei subordonat al Rusiei. Serghei Mironov, liderul aşa numitului partid de opoziție, dar fidel lui Vladimir Putin, „Numai Rusia”, a afirmat pe Twitter că un foc de artificii în cinstea sărbătorii ar trebui anulat, având în vedere situația militară.
Un mesaj re-publicat pe Telegram de proeminentul corespondent de război Semion Pegov s-a referit la sărbătorile de la Moscova ca la o „blasfemie” și la refuzul autorităților ruse de a începe un război pe scară largă drept „schizofrenic”.
„Fie Rusia va deveni ea însăși prin nașterea unei noi elite politice… fie va înceta să mai existe”, se spune în mesaj, relatează agenția de presă Reuters.