Statele Unite au sancționat Nord Stream 2 AG săptămâna trecută, după ce Rusia a recunoscut două regiuni separatiste din estul Ucrainei înainte de invazia sa în această țară, ceea ce a provocat un val de sancțiuni economice din partea Occidentului.
Nord Stream 2 AG, înregistrată în Elveția și deținută de gigantul rusesc de stat Gazprom a finalizat anul trecut proiectul de 11 miliarde de dolari, care a fost conceput pentru a dubla capacitatea de a pompa gaze naturale din Rusia în Germania, transmite Reuters.
Procedura de insolvență ar putea începe săptămâna aceasta
Cele două surse, care au vorbit sub protecția anonimatului deoarece discuțiile despre o potențială insolvență sunt confidențiale, au declarat că Nord Stream 2 AG a lucrat cu un consilier financiar pentru a compensa o parte din pasivele sale și ar putea începe în mod oficial procedura de insolvență la un tribunal elvețian chiar în această săptămână.
Nord Stream 2 AG nu a răspuns la solicitările de comentarii din partea Reuters, iar Gazprom a refuzat să comenteze.
Gazoductul de 1.230 km (767 mile) nu începuse operațiunile comerciale deoarece era în curs de certificare în Germania, care săptămâna trecută a suspendat acest proces ca urmare a escaladării crizei din Ucraina.
Biroul de control al activelor străine din cadrul Departamentului Trezoreriei SUA a emis un ordin executiv la 23 februarie prin care a autorizat „lichidarea tranzacțiilor care implică Nord Stream 2 AG” sau „orice entitate în care Nord Stream 2 AG deține, direct sau indirect, o participație de 50% sau mai mare” până la 2 martie.
Toți angajații Nord Stream 2 au fost deja concediați
Gazprom a plătit jumătate din costurile de construcție a Nord Stream 2, restul proiectului de gazoduct de 11 miliarde de dolari fiind finanțat de marele producător britanic de petrol și gaze Shell, OMV din Austria, Engie din Franța, Uniper din Germania și Wintershall DEA din Germania.
Shell, Engie și Wintershall DEA nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii, iar OMV a refuzat să comenteze.
Un purtător de cuvânt al Uniper a declarat că, în prezent, compania nu deține astfel de informații atunci când a fost întrebată despre o posibilă cerere de insolvență a Nord Stream 2 AG.
De asemenea, Nord Stream 2 AG, înregistrată în Elveția, reziliază contractele de muncă ale lucrătorilor, au precizat sursele. Nu a fost clar dacă toate entitățile legate de Nord Stream 2 AG vor fi închise sau cum intenționează Gazprom să procedeze la întreținerea conductei.
Ministrul elvețian al Economiei, Guy Parmelin, a declarat luni, într-un interviu acordat serviciului de radio elvețian RTS, că toți angajații Nord Stream, peste 140 de persoane, care lucrau pentru compania din orașul elvețian Zug au fost concediați.
Mai multe companii importante s-au retras din Rusia
Germania, care primește jumătate din gazele sale din Rusia, a susținut Nord Stream 2 pentru a diversifica aprovizionarea cu energie pentru Europa, dar proiectul s-a confruntat cu opoziția în cadrul Uniunii Europene și din partea Statelor Unite pentru că a crescut dependența Europei de Rusia în ceea ce privește gazele și a permis Moscovei să reducă volumele care trec prin Ucraina, pentru care trebuie să plătească o taxă de tranzit.
De la invazia Rusiei în Ucraina, săptămâna trecută, mai multe companii mari, inclusiv marile companii petroliere, au declarat că vor ieși din operațiunile lor din Rusia, inclusiv Shell, care a declarat că nu va mai fi implicată în Nord Stream 2, precum și în alte investiții.