Într-un interviu acordat ziarului Observer (numele ediției de weekend a ziarului The Guardian, n. red.), Sir Charles Walker, fost vicepreședinte al Comisiei 1922 din cadrul grupului parlamentar conservator, l-a implorat pe premier să plece de bună voie spre interesul întregii națiuni, el asemănând tulburările din cadrul Partidului Conservator cu o tragedie greacă.
„Este o tragedie inevitabilă”, a spus Walker. „El este un învățăcel dintr-o tragedie greacă și romană. Asta o să se încheie prin plecarea lui, așa că doresc să-i spun să se gândească bine”, transmite The Guardian.
Poziția premierului zdruncinată de demisii
Walker, care, la începutul săptămânii, a anunțat că demisionează din parlament, a spus că, în opinia sa, Johnson a făcut multe lucruri bune, inclusiv în privința gestionării problemelor legate de vaccinare, și merită să rămână în memorie pentru asta, și nu pentru rușinea de a fi pierdut bătălia pentru poziția sa de lider.
El a mai spus însă că diversele petreceri din Downing Street în perioada carantinei naționale au îndreptat indignarea unei țări traumatizate spre ‚Nr. 10’ într-o asemenea manieră, încât această criză nu poate fi aplanată decât dacă premierul se dă la o parte. „Pur și simplu, lucrurile nu se mai pot îndrepta”, a subliniat el.
Sâmbătă seară, Johnson a căutat să-și întărească poziția în Downing Street 10 – zdruncinată, săptămâna trecută, prin demisia a cinci dintre cei mai importanți consilieri ai săi – numindu-l pe cancelarul ducatului Lancaster, Steve Barclay, în funcția de șef de birou, iar pe Guto Harri, care a lucrat pentru el pe vremea când Johnson era primar, l-a numit director de comunicare.
Numirea unui parlamentar în funcția de șef de cabinet este extrem de neobișnuită și denotă că s-ar putea ca Johnson să fi avut probleme în privința recrutării unui om din afară pentru această funcție, și asta, într-o perioadă când mulți dintre demnitarii de la Whitehall se îndoiesc că el va mai rămâne prea multă vreme în Downing Street 10.
Numirea lui Harri este și ea surprinzătoare, având în vedere că, în ultimii ani, el l-a criticat dur pe Johnson, inclusiv în 2018, când avertizase că în calitate de premier el va fi un ‚mare pion al dezbinării’.
Șefa Partidului Laburist, Angela Rayner, a declarat: „Boris Johnson se panichează în timp ce încearcă frenetic să facă ordine pe puntea corabiei lui. Este clar că premierul duce lipsă de oameni serioși care să lucreze sub conducerea sa haotică și incompetentă, așa că acum se așteaptă ca un ministru al guvernului să-i poată deveni șef de cabinet”.
Se anunță sfârșitul lui Boris Johnson?
Se presupune că Walker nu a depus o scrisoare de neîncredere în Johnson personal, dar, sâmbătă seara, parlamentarii conservatori care nu au încercat să spargă rândurile au declarat că, în opinia lor, numărul celor care ar dori plecarea lui Johnson s-ar ridica la vreo 10 sau 20 or, președintelui Comisiei 1922, Sir Graham Brady, ar trebui să îi parvină minimum 54 de scrisori pe această temă.
Unii parlamentari conservatori cred că numărul scrisorilor ar fi în jur de 40 sau 45, iar un altul estima că numărul lor „s-ar apropia de 30”.
The Observer crede că o serie de parlamentari care mai trebuie încă să se pronunțe public și-ar putea depune scrisorile chiar în această săptămână, înaintea pauzei de 10 zile care ar începe joi. „Pauza îi va permite premierului să se reorganizeze, așa că ar fi bine ca numele să fie cunoscute înainte de acea dată”, afirmă o sursă din rândul conservatorilor.
Stephen Hammond, un parlamentar și fost ministru conservator, a spus că, „în această săptămână, se va gândi foarte serios” dacă să mai aibă sau nu încredere în premier, el adăugând că, pentru Johnson, „desigur, totul pare a fi începutul sfârșitului”.
Dacă și când Brady va primi cele 54 de scrisori necesare, atunci el se va consulta cu premierul în privința stabilirii unei date a votului de încredere pentru toți parlamentarii Partidului Conservator. Dacă Johnson nu va obține majoritatea, atunci el va trebui să demisioneze.
În ultimele zile, situația s-a întors și mai mult împotriva lui Johnson după ce, luni, în Camera Comunelor, el l-a criticat pe Sir Keir Starmer peuntru că, în decursul mandatului său ca director al condamnărilor publice, nu l-a pus sub acuzare pe Jimmy Savile, un pedofil. Acest atac lipsit de motivație la adresa unui lider al opoziției a dus la demisia lui Munira Mirza, un vechi consilier și coordonator de politici de la ‚Nr. 10’, care a cerut ca Johnson să-și ceară scuze, ceea ce premierul nu a făcut.
O serie de investigații ale redacției Observer au constatat că aceste acuzații nefondate la adresa lui Starmer fuseseră lansate, înaintea lui Johnson, de o serie de grupări de extremă dreaptă, printre care și filiala britanică a organizației Proud Boys, o organizație naționalistă a albilor considerată drept o grupare teroristă.
Scandalul „partygate”
Sâmbătă, ministrul culturii, Nadine Dorries, i-a acuzat pe susținătorii rămânerii Marii Britanii în UE că ar fi complotat împotriva premierului printr-o serie de interviuri acordate presei.
Totuși, dintre cei 15 parlamentari conservatori care au cerut până acum plecarea lui Johnson, numai șapte au sprijinit rămânerea în UE la referendumul din 2016. Printre aceștia se numără David Davis, Andrew Bridgen și, cel mai recent, fostul ministru al educației, Nick Gibb.
Și, ca o ultimă lovitură dată premierului în urma scandalului ‚partygate’, criticile au venit din partea unor cercetători, provocate fiind de numărul tot mai scăzut al persoanelor care au primit cea de-a treia doză de vaccin.
Săptămâna trecută, numărul lor a scăzut sub 30.000 la nivel zilnic, doar 64% dintre britanicii mai mari de 12 ani primind până acum ce-a de-a treia doză de vaccin.
În opinia unor cercetători din domeniul științelor comportamentale, scăderea numărului de vaccinări s-a datorat unui declin al încrederii în premier, precum și convingerii că, în pofida impactului său, varianta Omicron ar avea un grad mediu de periculozitate.