Președintele ucrainean Volodimir Zelenski consideră că „pacea adevărată”, care va pune capăt războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei, este posibilă numai după ce Crimeea va fi înapoiată Ucrainei. Zelenski a făcut această declarație în timpul unui discurs ținut online la primul Summit Parlamentar al Platformei Crimeea, desfăşurat la Zagreb, în Croaţia.
„Totul a început cu ea (Crimeea. n.r.). Înapoierea ei va însemna renașterea adevăratei păci. Potențialul de agresiune al rușilor va fi distrus atunci când steagul ucrainean va fi din nou la locul cuvenit, în orașe și sate din Crimeea. Crimeea trebuie eliberată de ruși. Atunci lumea va simți că nu vor mai fi pierderi, iar oamenii vor simți că lumea devine mai sigură”, a declarat președintele ucrainean, potrivit Ukrainska Pravda.
Zelenski a spus că nu va fi ușor să reintegreze Crimeea după ani de ocupație rusă. Însă, a continuat liderul de la Kiev, „dar datorită cooperării noastre, vom putea asigura acest lucru”.
Platformă pentru eliberarea Transnistriei și Abhaziei
De asemenea, Zelenski a propus crearea unor platforme similare pentru eliberarea Transnistriei și Abhaziei pe baza platformei Crimeei.
„Ar trebui să facem din formatul platformei Crimeii un punct de plecare pentru alte platforme umanitare și diplomatice care vor contribui la eliberarea altor teritorii care au fost cândva înrobite – din Transnistria și Abhazia până în teritoriile de nord”, a spus președintele Ucrainei.
Amintim că în urmă cu ceva vreme s-a aflat că Vladimir Putin este gata să negocieze un acord de pace temporar cu Ucraina. Informația surpriză a fost furnizată de site-ul rusesc independent Meduza, care a arătat că totul ar putea fi, de fapt, o capcană întinsă de liderul de la Kremlin, astfel încât Rusia să aibă timp pentru a pregăti o „ofensivă la scară largă” la începutul anului viitor.
Nici măcar nu vrea să discute despre Peninsula Crimeea
Acordul respectiv ar include o posibilă retragere a militarilor ruşi din Herson, însă Putin vrea să îşi menţină controlul asupra Donbasului. Cât despre Peninsula Crimeea, aceasta nu va fi parte a negocierilor. „Nici măcar nu vrea să discute” despre aşa ceva, afirmă sursele citate de jurnaliştii Meduza.
Reamintim că, în ultima perioadă, tot mai multe voci de la Moscova au vorbit despre posibile negocieri cu Ucraina sau cu Occidentul. Serghei Narîșkin, directorul Serviciului rus de Informații Externe, a susținut anterior că negocierile sunt posibile, dar numai „în anumite condiții”. Inclusiv Vladimir Putin, aflat la summit-ul de la Astana, Kazahstan, a afirmat că Rusia este pregătită pentru discuții și că, dacă şi Kievul este gata pentru aşa ceva, atunci „ar fi necesare eforturi de mediere”.
Consilier prezidențial de la Kiev: Negocierile de pace ar fi, de fapt, un triumf al lui Putin
Mihailo Podoliak, consilierul șefului Biroului Președintelui de la Kiev, consideră că tentativele de a pune capăt pe cale pașnică războiului Rusiei împotriva Ucrainei ar reprezenta un triumf pentru președintele rus, Vladimir Putin, relatează Korespondent, potrivit Rador.
„Orice propunere de ‘reglementare diplomatică’ înseamnă, de fapt, un lucru: Ucraina trebuie să se predea, să accepte ultimatumurile Rusiei, iar agresorul să evite pedeapsa. Adică este vorba doar despre un triumf al lui Putin și prăbușirea dreptului internațional. De ce? Ucraina contraatacă deja în mod eficient, continuați să o ajutați”, a scris Podoliak, pe contul său de Twitter.
Reprezentantul Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, marţi, că Rusia este gata să negocieze despre război cu diferite țări, însă a acuzat că Ucraina refuză să se angajeze într-un astfel de dialog.