Războiul din Ucraina a devenit „un război de artilerie" în opinia adjunctului serviciului de informații militare al Ucrainei și atât Kievul cât și Moscova rămân fără armament. Potrivit oficialului ucrainean, Rusia a folosit aproximativ 60% din rezervele sale până acum.
Adjunctul șefului adjunct al serviciilor de informații militare din Ucraina a declarat că Ucraina pierde în fața Rusiei pe linia frontului și că acum se bazează aproape exclusiv pe armele din vest pentru a ține Rusia la distanță.
Ucraina depinde acum de armele livrate de Occident
„Acesta este acum un război de artilerie”, a declarat Vadym Skibitsky, adjunctul șefului serviciului de informații militare al Ucrainei. Liniile frontului sunt acum locul unde se va decide viitorul, a declarat el pentru The Guardian, „iar noi pierdem în ceea ce privește artileria”.
„Totul depinde acum de ceea ce ne oferă Occidentul”, a spus Skibitsky. „La o piesă de artilerie ucraineană sunt 10 până la 15 piese de artilerie rusești. Partenerii noștri occidentali ne-au dat aproximativ 10% din ceea ce au ei”, a declarat acesta, potrivit sursei citate.
Skibitski a subliniat necesitatea ca Occidentul să furnizeze Ucrainei sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune pentru a distruge piesele de artilerie rusești de la distanță. Săptămâna aceasta, consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovych a declarat că Ucraina are nevoie de 60 de lansatoare de rachete multiple – mult mai multe decât cele câteva promise până acum de Marea Britanie și SUA – pentru a avea o șansă de a învinge Rusia.
Ucraina urmează să ceară Occidentului o listă de arme și echipamente defensive la reuniunea grupului de contact cu NATO de la Bruxelles din 15 iunie.
Skibitsky crede că în viitorul apropiat conflictul va rămâne preponderent un război de artilerie, iar numărul de atacuri cu rachete – care pot fi lansate din Rusia și care au lovit civili – va rămâne la nivelul actual.
Rusia a redus numărul de atacuri
În prima lună, Rusia a lovit constant Ucraina cu rachete, dar în ultimele două luni a încetinit. Cifre recente publicate de șeful forțelor armate ucrainene afirmă că Rusia lansează între 10 și 14 rachete pe zi.
Fabricarea rachetelor este costisitoare, fiecare rachetă costând între câteva sute de mii de dolari și câteva milioane de dolari.
„Am observat că Rusia efectuează mult mai puține atacuri cu rachete și că a folosit rachete H-22; sunt rachete sovietice vechi din anii 1970”, a declarat Skibitsky. „Acest lucru arată că Rusia nu mai are rachete”.
Skibitsky a declarat că Rusia nu a putut produce rapid rachete din cauza sancțiunilor și că a folosit aproximativ 60% din rezervele sale.
Potrivit estimărilor Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, Rusia va mai putea continua războiul în ritmul actual timp de cel mult un an.