Premierul scoţian Nicola Sturgeon s-a angajat, sâmbătă, să continue planurile pentru organizarea unui nou referendum referitor la separarea de Regatul Unit, după ce a afirmat că nu există nicio îndoială că Parlamentul Scoţiei va avea o majoritate pro-independenţă.

Într-o critică adusă premierului britanic Boris Johnson, care a spus că va bloca un nou vot referitor la secesiune, Sturgeon a spus că ar fi absurd ca vreun politician din Londra să încerce să blocheze votul.

„Singurii oameni care pot decide viitorul Scoţiei sunt poporul scoţian şi niciun politician din Westminster nu poate sau nu ar trebui să stea în calea acestui lucru”, a declarat Sturgeon pentru BBC TV.

Rezultatele alegerilor au arătat că Partidul Naţional Scoţian (SNP) al lui Sturgeon a obţinut un rezultat bun pentru un al patrulea mandat consecutiv, după ce a triumfat în 62 din cele 86 de locuri declarate până acum pentru Parlamentul cu 129 de locuri, transmite Reuters citată de news.ro.

Irlanda urmărește „foarte atent” ce se va întâmpla în Scoţia

O victorie a partidelor pro-independenţă din Scoţia este semnificativă pentru campania irlandeză pentru unitate şi scoate în evidenţă că politica din Marea Britanie trece printr-o schimbare fundamentală, a declarat, sâmbătă, lidera naţionaliştilor irlandezi Sinn Fein, Mary Lou McDonald.

Aceasta a mai declarat că partidul său, care conduce în comun guvernul regional din Irlanda de Nord, aflată sub administraţie britanică şi care este principalul partid de opoziţie din Irlanda, va urmări ”foarte atent” ce se va întâmpla în Scoţia.

„Rezultatul este semnificativ … şi cred că este doar o nouă dovadă că politica din Marea Britanie şi din Irlanda traversează o perioadă de schimbări fundamentale”, a declarat McDonald pentru Reuters.

”Va exista fără îndoială un sondaj la frontieră (cu privire la unitatea irlandeză). Ne rezumăm la o chestiune de moment. (Dar), desigur, un referendum în Scoţia, desigur, independenţa în Scoţia schimbă în mod fundamental aranjamentele constituţionale din Marea Britanie şi va avea un efect foarte puternic aici, în Irlanda”.

Sinn Fein cere de ani de zile, şi din ce în ce mai mult de când britanicii au votat în 2016 pentru ieşirea din Uniunea Europeană, ca Irlanda de Nord să se unească cu Republica Irlanda, în pofida faptului că o majoritate din Irlanda de Nord a votat să rămână.

Sursă foto: Dreamstime