Băncile globale ar putea înregistra pierderi de miliarde de dolari din cauza unui fond speculativ american, care, conform informațiilor din presă, ar fi Archegos Capital Management, cu sediul la New York. Situația a intrat și în atenția Autorității de Supraveghere a Piețelor Financiare din SUA, care monitorizează situația.
Grupul elveţian Credit Suisse a avertizat luni că ar putea suferi „pierderi extrem de importante” în urma intrării în incapacitate de plată a unui fond speculativ american, după un apel în marjă, în timp ce Nomura, cea mai mare bancă de investiţii din Japonia, a anunţat că s-ar putea confrunta cu pierderi de două miliarde de dolari din cauza unui client american, transmit AP şi Reuters, conform Agerpres.
Credit Suisse nu a identificat fond speculativ sau alte bănci implicate, şi nu a dat detalii privind acest eveniment. Conform informaţiilor din presă, fondul speculativ este Archegos Capital Management, cu sediul la New York.
Pierderile înregistrate de Archegos Capital Management, condus de fostul şef al Tiger Asia, Bill Hwang, au dus vineri la vânzarea acţiunilor la preţuri de lichidare, au declarat surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Acestea estimează pierderile Credit Suisse între unul şi patru miliarde de dolari.
„În urma incapacităţii fondului de a-şi îndeplini angajamentele, Credit Suisse şi alte bănci sunt în procesul de ieşire din aceste poziţii”, a informat grupul bancar elveţian.
S-au vândut masiv acțiuni ale băncilor din întreaga lume
Publicaţia Financial Times a informat că Archegos are o expunere semnificativă la acţiuni ale ViacomCBS şi ale unor companii chineze de tehnologie, fiind puternic afectat după ce săptămâna trecută au scăzut titlurile ViacomCBS.
Conform AP, un apel în marjă este declanşat atunci când investitorii fac împrumuturi folosind portofoliul lor de acţiuni drept garanţii şi trebuie să constituie bilanţul cerut de bănci când preţul acţiunilor scade şi garanţia valorează mai puţin.
În urma avertismentelor Credit Suisse şi Nomura, s-au vândut masiv acţiuni ale băncilor din întreaga lume, titlurile Morgan Stanley au scăzut luni cu aproape 4% iar ale Goldman cu 1,5%. Acţiunile Deutsche Bank au scăzut cu 5%, iar ale UBS cu 3,8%. Luni, acţiunile Nomura au înregistrat un declin record, de 16,3%, iar cele ale Credit Suisse au scăzut cu 14%, cel mai sever recul din ultimul an.
În Satele Unite, un purtător de cuvânt de la Autoritatea de Supraveghere a Pieţelor Financiare (SEC) a anunţat că de săptămâna trecută „monitorizează situaţia şi comunică cu participanţii pe piaţă”.