Intră în vigoare vineri, 1 aprilie! Legea așteptată de toată lumea

Începând de vineri, 1 aprilie, prețurile la energie electrică și gaze naturale vor fi plafonate. În ceea ce privește populația, cei care consumă maxim 100 KWh/lună vor plăti 0,68 lei/kwh, în timp ce persoanele care vor consuma între 100 KWh- 300 KWh/lună, vor scoate din buzunar 0,8 lei/kWh.

Pentru companii, statul a decis plafonarea prețurilor la 1 leu/KWh, indiferent de consum.

Potrivit calculelor specialiștilor, dacă o persoană depășește limita de consum, atunci va avea de plată între 420 de lei – 1.200 de lei lunar, scrie Antena 3.

La gaze naturale, consumatorii vor plăti 0,31 lei/KWh, indiferent de consum, în timp ce companiile vor plăti 0,37 lei/ KWh pentru un consum de maxim 50.000 MWh.

OUG intră în vigoare de vineri, 1 aprilie

Noua ordonanță de urgență privind plafonarea prețurilor la energie și gaze se află deja pe masa Comisiei de Energie din Senat, spune președintele comisiei, Istvan-Lorant Antal.

”Urmează să dăm raport pe acest proiect de aprobare a ordonanţei de urgenţă. Această ordonanţă de urgenţă are în vedere toate experienţele şi statisticile, nelămuririle, lucrurile care nu au funcţionat bine în ultimele luni, parcurgând din celelalte două ordonanţe de urgenţă 118 şi ordonanţa de urgenţă 3. Cred cu tărie că această nouă ordonanţă a îmbunătăţit şi vine în ajutorul industriei”, a subliniat Istvan-Lorant Antal, la o dezbatere despre criza energetică şi soluţii la problemele momentului, organizată de DC News.

Cu toate că mai există mici neclarități în OUG anterior menționată, unde se vor face intervenții, președintele Comisiei de Energie din Senat spune că aceste măsuri vor veni în sprijinul consumatorilor casnici, a IMM-urilor și a industriei pe parcusul următoarelor 12 luni.

În cadrul aceleiași dezbateri, George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a declarat că, pentru asigurarea siguranței sistemului energetic național, este nevoie de o diversificare a surselor de aprovizionare.

„Mă refer la gazele naturale, la demersurile pe care ministrul Virgil Popescu le-a făcut în ultima perioadă, în aşa fel încât să încercăm reducerea dependenţei de gazele ruseşti într-o măsură cât mai mare”, a subliniat George Niculescu.

Plafonarea tarifelor va avea un efect pozitiv

Consultanții sunt de părere că plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale va avea un efect pozitiv asupra oamenilor. În ceea ce privește efectul pe care îl va avea asupra companiilor, Dan Bădin, partener Servicii Fiscale, Deloitte România, spune că acesta va depinde de modul și de momentul în care va fi aplicată măsura de compensare.

”Plafonarea tarifelor va avea cu siguranţă un impact pozitiv asupra consumatorilor în perioada de aplicare. În acelaşi timp, măsura, care se doreşte a fi provizorie, ar putea avea efecte pe termen lung asupra companiilor din domeniu, în funcţie de abilitatea acestora de a gestiona măsurile impuse de autorităţi. Pentru companiile implicate, în special distribuitori, impactul depinde de modul şi de momentul în care vor fi aplicate măsurile de compensare din partea statului (pentru diferenţa dintre preţul de achiziţie, la nivelul pieţei, şi cel de vânzare, plafonat) prevăzute în ordonanţă. Conform reglementării, pentru clienţii casnici, compensările se acordă din bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, iar pentru clienţii non-casnici, din bugetul Ministerului Energiei, dar depinde şi de cât de bine va funcţiona acest mecanism de compensare”, se arată într-un comunicat de presă.

Consultantul spune că există riscul unei presiuni ridicate asupra disponibilităților financiare ale distribuitorilor, în urma unor eventuale întârzieri în recuperarea sumelor.

„Din perspectiva bugetului de stat, acesta este afectat în ambele sensuri: costuri cu susţinerea distribuitorilor, respectiv compensaţiile pe care statul va trebui să le acorde în contul plafonării preţurilor, dar şi venituri din impozitul suplimentar de 80%. În plus, rămâne de văzut şi cum vor influenţa aceste măsuri consumul de energie, economia în ansamblu şi, în consecinţă, veniturile bugetare conexe din taxele aferente (TVA, accize, impozit pe profit etc.)”, mai spune consultantul.