Pandemia de coronavirus continuă să facă ravagii în România. Numărul infectărilor crește de la o zi la alta, iar tot mai multe localități intră în carantină. O astfel de situația este prezentă și în județul Iași.

Mai exact, marți, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi a decis carantinarea comunei Roşcani, începând cu ziua de miercuri, de la prima oră, pentru două săptămâni. De menționat este faptul că, jotărârea a fost luată după ce rata cumulată a incidenţei COVID-19 a ajuns la aproape 9 la mia de locuitori.

În momentul de față, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași așteaptă decizia șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, după ce a propus instituirea măsurii de carantină zonală, în comuna Roșcani, începând de miercuri, 17 martie 2021, de la ora 6.00, pentru o perioadă de 14 zile.

În ceea ce privește rata cumulată la mia de locuitori, potrivit ISUJ Iași, rata de infectare la două săptămâni este de 8.92, la mia de locuitori.

„Riscul epidemiologic fiind foarte ridicat, în circumstanţe de nerespectare a măsurilor legale în vigoare şi unde se constată că riscul răspândirii infecţiei în comunitate nu poate fi controlat prin alte metode, iar procentul persoanelor infectate depăşeşte pragul stabilit de Institutul Naţional de Sănătate Publică”, precizează autoritățile

Restricții în localitatea Roșcani

Carantina localității Roșcani vine și cu o serie de restricții în vigoare. Printre acestea se numără închiderea pensiunilor și a hotelurile, a restaurantelor și a cafenelelor, dar și suspendarea operatorilor economici din domeniul jocurilor de noroc.

De asemenea, slujbele religioase și înmormântările se fac doar cu maxim 16 persoane, iar accesul persoanelor în Biserici trebuie făcut respectând măsurile sanitare. Școlile se vor închide și ele, iar elevii se vor reîntoarce la școala online.

În ceea ce privește organizarea de evenimente, indiferent că sunt publice sau private, ele vor fi interzise.

Totodată, este interzisă deplasarea în afara locuinței în cazul în care motivul nu este unul din următoarele:

-scop profesional,
-asistență medicală,
-asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități și a copiilor,
-achiziționarea unor produse,
-deplasarea pentru activități agricole sau comercializarea produselor agroalimentare (prezentarea unui act doveditor),
-participarea la activități religioase.

De menționat este faptul că, cei care se deplasează vor avea nevoie de o adeverință de la angajatator, sau o legitimație de serviciu, dar și declarația pe propria răspundere.

 

Sursa foto: INQUAM Photos, Alex Nicodim